Тигрови комари засечени и у нас, носят опасни зарази

PRINT
комар денга зика нилска треска

Отделни екземпляри тигрови комари са залавяни и в България, но не става дума за масово разпространение, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Проблемът е, че този вид се свързва с разпространението на опасния западнонилски енцефалит, от който починаха няколко души в Гърция.

Болестта невинаги завършва фатално, каза д-р Кунчев. В много случаи болестта протичала като летен грип с висока температура и неразположение. По-опасното е ако се стигне до усложнения и неврологични усложнения, прояви на менингит. Затова вдигнем ли висока температура, бързо трябва за потърсим лекарска помощ, най-добре при специалист по инфекциозни болести.

Има косвени доказателства, че и у нас се среща вирусът на западнонилската треска, поясни д-р Кунчев. Антитела са засечени в кръвни проби от магарета и коне на различни места в страната. По принцип заразата се пренася от животните на хората чрез комарите. Не само тигрови, но и обикновени комари могат да разнасят опасни инфекции като западнонилския енцефалит. Тигровите се свързват по-скоро с вируса на чикунгуня – опасна треска в африкански и азиатски страни.

Здравното министерство е дало инструкции към регионалните здравни инспекции в страната да бъдат бдителни за появата на тигрови комари. Това е заради възникнали локални взривове на чикунгуня в Италия и западнонилски енцефалит в Балкански страни и по Средиземноморието.

Проблемът става по-остър с промяната на климата и затоплянето. В момента се правят проучвания съвместно с Центъра по заразни и паразитни болести и Световната здравна организация за някои редки вируси, каза още главният здравен инспектор. Сред тях е и този на западнонилския енцефалит. Събират се проби и се изследват. Засега няма сериозни признаци за разпространение на заразите. Показателни са резултатите при животни. Намерените при тях антитела означават, че са се срещали с вируса.

Най-много усилия в търсенето на редките вируси се хвърлят по поречието на Дунав, понеже в Румъния и миналата година е регистриран случай на болен от западнонилски енцефалит. Комарите обаче летят бързо и надалече, затова не бива да смятаме, че те няма да отидат и в други области, допълни д-р Кунчев.

Обилните дъждове тази година са причина да има много повече комари. С писмо до сдружението на общините от МЗ напомнили, че трябва да се направи пръскане и то няколко пъти, за да има ефект. Не всички обаче разполагали с достатъчно средства. С една обработка не може да се постигне ефект, необходимо е обработване поне 4-5 пъти на площите и то с правилния препарат.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Тигрови комари засечени и у нас, носят опасни зарази беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *