сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТигрови комари засечени и у нас, носят опасни зарази

Тигрови комари засечени и у нас, носят опасни зарази

Отделни екземпляри тигрови комари са залавяни и в България, но не става дума за масово разпространение, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Проблемът е, че този вид се свързва с разпространението на опасния западнонилски енцефалит, от който починаха няколко души в Гърция.

Болестта невинаги завършва фатално, каза д-р Кунчев. В много случаи болестта протичала като летен грип с висока температура и неразположение. По-опасното е ако се стигне до усложнения и неврологични усложнения, прояви на менингит. Затова вдигнем ли висока температура, бързо трябва за потърсим лекарска помощ, най-добре при специалист по инфекциозни болести.

Има косвени доказателства, че и у нас се среща вирусът на западнонилската треска, поясни д-р Кунчев. Антитела са засечени в кръвни проби от магарета и коне на различни места в страната. По принцип заразата се пренася от животните на хората чрез комарите. Не само тигрови, но и обикновени комари могат да разнасят опасни инфекции като западнонилския енцефалит. Тигровите се свързват по-скоро с вируса на чикунгуня – опасна треска в африкански и азиатски страни.

Здравното министерство е дало инструкции към регионалните здравни инспекции в страната да бъдат бдителни за появата на тигрови комари. Това е заради възникнали локални взривове на чикунгуня в Италия и западнонилски енцефалит в Балкански страни и по Средиземноморието.

Проблемът става по-остър с промяната на климата и затоплянето. В момента се правят проучвания съвместно с Центъра по заразни и паразитни болести и Световната здравна организация за някои редки вируси, каза още главният здравен инспектор. Сред тях е и този на западнонилския енцефалит. Събират се проби и се изследват. Засега няма сериозни признаци за разпространение на заразите. Показателни са резултатите при животни. Намерените при тях антитела означават, че са се срещали с вируса.

Най-много усилия в търсенето на редките вируси се хвърлят по поречието на Дунав, понеже в Румъния и миналата година е регистриран случай на болен от западнонилски енцефалит. Комарите обаче летят бързо и надалече, затова не бива да смятаме, че те няма да отидат и в други области, допълни д-р Кунчев.

Обилните дъждове тази година са причина да има много повече комари. С писмо до сдружението на общините от МЗ напомнили, че трябва да се направи пръскане и то няколко пъти, за да има ефект. Не всички обаче разполагали с достатъчно средства. С една обработка не може да се постигне ефект, необходимо е обработване поне 4-5 пъти на площите и то с правилния препарат.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -