четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво представляват лещите, които се имплантират?

Какво представляват лещите, които се имплантират?

Малко пациенти знаят, че контактните лещи са откритие на Леонардо да Винчи. Той шлайфал стъкълца и си слагал в очите, за да види как ще му се промени зрението. Оттогава насам те много са усъвършенствани, минаха през твърди, а сега масово се ползват меките. С тях се коригират късогледството, далекогледството, астигматизмът и дегенеративните промени в зрението, известни като старческо далекогледство.

Те са няколко вида – монофокални и мултифокални, в зависимост дали имат или няколко фокуса.

При всички случаи с лещи корекцията на зрението е по-добра, отколкото с очила, макар те да се считат за най-голямото откритие в историята на човечеството след печатната машина, обясни известният лекар д-р Димитър Тасков, управител на очни болници „Луксор“ в Пловдив и „Д-р Тасков“ в Търговище. Очилата имат грандиозен недостатък и той не е козметичният ефект, а фактът, че с тях се гледа основно през центъра на стъклото. В периферията на стъклата не се вижда добре и реално пациентът няма странично зрение, изтъкна офталмологът.

Затова полека са изместени от лещите, но това продължава до 2000 г., когато американски учени обявяват, че хората, нуждаещи се от очила, не са аномалия, а – болни. Причината е, че пациентите са зависими от тях, подобно на алкохола и цигарите. Затова разработват лазерните методи за корекция и в момента с тях с много голяма степен на сигурност се свалят очилата. Те се прилагат при пациенти, които имат късогледство над 12 диоптъра и далекогледство – повече от 6, както и при астигматизъм. Преценката за състоянието на пациента е строго индивидуална и се прави след едночасов преглед от специалист. На него се прави топографска карта на окото, както и анализ със светлинни вълни. Лазерната интервенция е кратка, а възстановяването на пациентите е в рамките на 24 часа.

Зрението може да се възстанови и оперативно, с вграждане на вътреочни лещи, които са 2 вида – факични, защото се запазва собствената леща на пациента и се слага допълнителна. Така се прави корекция, когато болният има над 12 диоптъра късогледство и над 6 далекогледство. В останалите случаи лещите се слагат на мястото на отстранените собствени. Имплантираните са мултифокални, защото с тях се лекуват аномалии на хора над 50 г. и се осигурява добро виждане при четене, работа с компютър, гледане на телевизия и при шофиране.

Фирмите производителки ги правят практически вечни, защото могат да стоят в човешкия организъм над 80 години. Така те могат да се ползват и от малки деца, които могат да си изживеят живота, без да ги подменят. След имплантирането пациентите трябва да спазват по-сериозен следоперативен режим – да се ограничават от вдигане на тежести за един месец, да си слагат капки и да спазват добра лична хигиена. Интервенциите се заплащат от НЗОК, но скъпите консумативи са за сметка на пациента.

Свързани теми: Нов тип очни операции в Пловдив

Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г.

Пълна тъмнина лекува мързеливо око

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -