Нов тип очни операции в Пловдив

PRINT

Операция на заден очен сегмент вече ще се прави и в Пловдив, съобщи д-р Заприн Пепелов, управител на „Централ онкохоспитал“. Досега стотици пациенти пътуваха до София заради тези интервенции, но вече имат възможност да се лекуват и в Пловдив, което ще им спести много средства. Лечебното заведение разри две нови отделения – очно с 16 легла и анестезиология и реанимация с пет.

Началник на очната хирургия е проф. Блага Чилова, дългогодишен шеф на клиниката по офталмология в Университетска болница „Св. Георги“. Отделението има договор със здравната каса за всички клинични пътеки в сферата на офталмологията. Това е едно от малкото лечебни звена, където се правят операции на задния очен сегмент, подчерта д-р Пепелов.

В отделението се прави диагностика на всички очни заболявания със съвременна медицинска техника, която включва флуоресцеинова ангиография, компютърна периметрия, ехография, пахиметрия (б.а. – измерване дебелината на роговицата) и екзофталмометрия за пациенти, страдащи от болести на щитовидната жлеза.

Тук се провежда хирургично лечение на глаукома, както и на катаракта по най-модерната безшевна методика, обясни офталмологът д-р Марина Гроздева. Външно перде се оперира с пластика, за да се предотвратяват рецидиви, тъй като на много места в страната то само се изрязва и в над 30% от случаите отново прораства. Акцент в работата на екипа е витриоретиналната хирургия, като при част от пациентите се прилага лазертерапия.

Друга голяма група заболявания, които се лекуват успешно в отделението, са кръвоизливите в стъкловидното тяло, които се получават при диабетици или след травми на очите и главата. Петте легла в анестезиологичното отделение обслужват хирургичните звена, както и тежките случаи в онкологията, каза д-р Пепелов. За 14-те месеца, в които работи „Централ онкохоспитал“, леглата са увеличени повече от два пъти и техният брой вече е 140. В началото болницата стартира с 60 легла в 4 отделения – медицинска онкология, хематология, палиативни грижи и неврология.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 5    Средно: 2.4/5]
Нов тип очни операции в Пловдив беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *