петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРехабилитация раздвижва след инфаркт за две седмици

Рехабилитация раздвижва след инфаркт за две седмици

Кинезитерапия означава буквално лечение с движение. Тя може да бъде активна – с упражнения, или пасивна – с масажи. За диабетиците кинезитерапията също е много важна за извеждането на излишната кръвна захар. Мерките трябва да се прилагат внимателно, за да не изпадне пациентът в хипогликемия, трябва да се щади още и сърдечносъдовата дейност.

Тънкостите при дозировката са да не се стига до йо-йо ефект – редуване на прекалено ниска и прекалено висока кръвна захар. Този вид терапия обаче е много важна за по-бързото изгаряне на глюкозата. На диабетиците препоръчваме и подводен масаж, който също влияе благотворно, допълва проф. Троев.

Едва ли има заболяване, при което физикалната медицина и рехабилитация да не може да помогне, смята той. При инфаркт например може да се започне рехабилитация още на втория ден. Идеята е след 12 дни човекът да минава 500 м по-равно или да качва два етажа без стенокардия и без да повишава кръвното и пулса с 20 удара. Този преход обратно към нормалния живот е много важен.

„Представете си, че болният не е успял да посети рехабилитация, върне се у дома и там се налага да изкачва 3-4 етажа пеша. Веднага ще направи повторен инфаркт и нещата може да вземат фатален обрат“, пояснява проф. Троев. Ако обаче има дисекираща аневризма или много изразени ритъмни и проводни нарушения, това е противопоказано за физиотерапия.

Електролечението пък действа като обезболяващо, противовъзпалително средство, което подобрява кръвообращението. Намира приложение при серонегативните артрити, ревматоиден артрит, серопозитивни артрити, дискови хернии, болест на Бехтерев, състояния след фрактури, остеопороза. С ултразвукът може да се вкарат модерни нестероидни противовъзпалителни средства и да се ускори възстановяването. Обикновено електролечението е подготовка за последваща кинезитерапия. Във ВМА имат модерни апарати като бягаща вълна – гина диатерм. Това са 16 инфрачервени източника, които се включват последователно и релаксират мускулатурата отгоре надолу или в обратна посока, ако искаме да възбудим нервната система. Използвана е за първи път при зимни олимпийски игри, за да свалят напрежението при скиорите, а у нас се прилага за разхлабване на мускулатурата.

Първа част: Физиотерапия при артрит и ендопротези

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -