вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов тип очни операции в Пловдив

Нов тип очни операции в Пловдив

Операция на заден очен сегмент вече ще се прави и в Пловдив, съобщи д-р Заприн Пепелов, управител на „Централ онкохоспитал“. Досега стотици пациенти пътуваха до София заради тези интервенции, но вече имат възможност да се лекуват и в Пловдив, което ще им спести много средства. Лечебното заведение разри две нови отделения – очно с 16 легла и анестезиология и реанимация с пет.

Началник на очната хирургия е проф. Блага Чилова, дългогодишен шеф на клиниката по офталмология в Университетска болница „Св. Георги“. Отделението има договор със здравната каса за всички клинични пътеки в сферата на офталмологията. Това е едно от малкото лечебни звена, където се правят операции на задния очен сегмент, подчерта д-р Пепелов.

В отделението се прави диагностика на всички очни заболявания със съвременна медицинска техника, която включва флуоресцеинова ангиография, компютърна периметрия, ехография, пахиметрия (б.а. – измерване дебелината на роговицата) и екзофталмометрия за пациенти, страдащи от болести на щитовидната жлеза.

Тук се провежда хирургично лечение на глаукома, както и на катаракта по най-модерната безшевна методика, обясни офталмологът д-р Марина Гроздева. Външно перде се оперира с пластика, за да се предотвратяват рецидиви, тъй като на много места в страната то само се изрязва и в над 30% от случаите отново прораства. Акцент в работата на екипа е витриоретиналната хирургия, като при част от пациентите се прилага лазертерапия.

Друга голяма група заболявания, които се лекуват успешно в отделението, са кръвоизливите в стъкловидното тяло, които се получават при диабетици или след травми на очите и главата. Петте легла в анестезиологичното отделение обслужват хирургичните звена, както и тежките случаи в онкологията, каза д-р Пепелов. За 14-те месеца, в които работи „Централ онкохоспитал“, леглата са увеличени повече от два пъти и техният брой вече е 140. В началото болницата стартира с 60 легла в 4 отделения – медицинска онкология, хематология, палиативни грижи и неврология.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -