сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧетири тумора в главата отстранени наведнъж за първи път

Четири тумора в главата отстранени наведнъж за първи път

Четири мозъчни тумора бяха отстранени по време само на една оперативна интервенция, съобщиха от болница „Токуда“. Пациентът е в добро състояние и днес ще бъде изписан. 56-годишният мъж постъпва за хирургично лечение в отделението по неврохирургия с образуванията, които в неговия случай са  животозастрашаващи.

След детайлно проучване на състоянието му неврохирурзите вземат решение да отстранят злокачествените образувания наведнъж, което е сериозно предизвикателство за специалистите и съвременната медицина. Екипът на отделението по неврохирурия, начело с д-р Славомир Кондов „Рутинно се отстраняват 2 до 3 тумора на главния мозък. Много рядко се прибягва до резекция на повече образувания в рамките на една операция“ – казва д-р Славомир Кондов, началник на отделението по Неврохирургия в МБАЛ „Токуда Болница София“. „Взехме това решение с цел пациентът да премине само веднъж през възстановителния етап след операцията и максимално бързо да може да се върне към нормалния си начин на живот“, допълва д-р Кондов.

Оперативната процедура е извършена с помощта на уникална за България невронавигационна апаратура, която интегрира предварително получените образи от скенер и ядреномагнитен резонанс, „насочва“ хирурга и позволява прецизен контрол върху оперативната интервенция. По този начин отстраняването на мозъчните тумори е много по-щадящо за пациента, тъй като околните здрави тъкани остават незасегнати по време на операцията, а периодът на рехабилитация по-кратък и лек за пациента.

Авангардната система за невронавигация дава възможност за извършването на минимално инвазивни процедури, чиито резултати са значително по-добри от класическата неврохирургия. Операционните зали на отделението по Неврохирургия са оборудвани със съвременна техника в съответствие със световните изисквания за добра медицинска практика, което позволява извършването на пълния обем неврохирургични интервенции с най-високо качество.

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -