Пълна тъмнина лекува мързеливо око

PRINT

Престоят в тъмно помещение може да излекува амблиопия, известна също като синдром на мързеливото око, пише британският в. „Телеграф“. Заболяването се характеризира с намалено зрение, което не може да се коригира с очила. Често се диагностицира при хора, които имат роднини с късогледство.

Понякога амблиопия има при по-млади хора, които прекарват дълги часове пред монитора на компютъра. Ако лечението започне преди навършване на 12 г., прогнозите на лекарите са за положително повлияване на състоянието. Понякога се налага операция, а друг път – доста специално обучение.

Синдромът се проявява, когато част от мозъка, отговорна за декодиране на визуалните сигнали от едното око, не работи достатъчно ефективно. Ако едното око бъде затворено и човекът бъде заставен да гледа само с болното, това може да стимулира съответната част от мозъка.

Ново проучване от Кевин Дъфи и Доналд Мичъл от Университета на Далхаузи обаче сочи, че мързеливото око може да бъде излекувано чрез поставяне на пациента в тъмна стая. В действителност синдромът е повече свързан с мозъка, отколкото с очите, твърдят учените от Канада.

Те предлагат за известно време пациентът да бъде поставен в пълна тъмнина. Според учените, тя стимулира пластичността на мозъка, а тъмнината помагала на сивото вещество да „презареди“. Тази теория е била тествана успешно върху котенца. Те са били държани в пълна тъмнина в продължение на 10 дни. Не правете това сами вкъщи, предупреждават обаче учените.

Източник: The Telegraph

СНИМКА: SXC

[Общо: 5    Средно: 3.8/5]
Пълна тъмнина лекува мързеливо око беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *