четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за подути лимфни възли?

Какви са причините за подути лимфни възли?

В нормалния случай лимфните възли на шията се усещат само поединично на шията и то като съвсем мънички възелчета. При здравите хора те не са осезаемо видими. В редки случаи при по-слабички деца те може да се видят.

Уголемените лимфни възли в областта на шията обикновено се откриват под брадичката, под долната челюст, зад ушите, близо до врата, под ушната мида, странично на врата или над ключиците.

Какви може да се причините за подути лимфни възли?

Причините може да са различни. Често те отичат само в определени места на тялото. По шията се появяват сравнително често, в повечето случаи заради инфекции на дихателните пътища. Това е признак, че имунната система се бори с някакъв нашественик. Понякога подути лимфни възли се откриват в ямката на подмишниците, в слабините, в областта на гърдите или корема. Ако има такива възли вътре в организма, това може да се установи с подходящи диагностични методи. Симптомите, които могат да ни насочат, са кашлица, отпадналост или храносмилателни проблеми. Подобни общи симптоми обаче не са много характерни, тъй като може да има и други причини за тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Възпалени сливици – симптоми и видове лечение 
10 симптома, които може да сочат тумор 
Махането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло
Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши 
Човек може да подуши болестите на другите 

При генерална тенденция за подуване и възпаление на лимфните възли процесът се нарича лимфаденопатия. Ако са засегнати възли в повече от три места на тялото, се говори за възпалителен лимфаденит. Причината може да е вирусна инфекция с вируса на Епщайн-Бар, с цитомегаловирус и др. Друга причина може да са автоимунни заболявания като системен лупус или грануломатозни заболявания. Повечето от тези заболявания са доброкачествени, но все пак сериозни, а някои са и злокачествени.

При синдрома на хроничната умора (Chronic fatigue-Syndrom) лимфните възли също може да се подуят. Клиничната картина е неспецифична, а диагнозата – трудна за поставяне. Внезапно повявяваща се умора, която ни завладява, може да е съпроводена с главоболие, болки в гърлото, мускулите и ставите.

Основни причини за подути възли:

  • Инфекции
  • Абцеси
  • Заболявания на слюнчените жлези
  • Заболявания на щитовидната жлеза
  • Лимфоми
  • Саркоидоза
  • Метастази в лимфните възли при рак

Какво представляват лимфните възли?

Те са важни места на лимфната и имунната система. Лимфните клетки тук се размножават и се подотвят за специфичните си задачи. Самите възли са мрежа с филтри за телесната течност – лимфата. Всеки възел обгрижва специфична област в тялото. Той предава своя филтрат на следващия лимфен възел.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

2 коментара

  1. случва се след прекарана вирусна инфекция. но ако не минават сами след седмица трябва да се иде на лекар.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -