четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСиновете увеличават риска от болести на сърцето за майката

Синовете увеличават риска от болести на сърцето за майката

Ако една жена работи и има поне един син, автоматично попада в групата за по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и фатални сърдечни принстъпи, пише The Daily Mail. Изводите са от ново проучване, в рамките на което били наблюдавани около 100 000 жени в продължение на 8 г. Повечето жени работели и имали поне едно дете.
То установява фактологичната връзка, но не дава обяснение кои са конкретните причини за повишения риск. Възможно е момчетата да отказват да помагат в домакинската работа и за други задачи на майка си. Така натоварването на жената расте допълнително. Освен това момчетата по-често се забъркват в неприятности.

Експертите са категорични, че работата сама по себе си не застрашава сърцето. Проблемът идва от синовете. Те установили статистически, че работещата майка, което има две момчета или повече, има над два пъти по-голям риск за сърдечни заболявания, отколкото бездетните жени. Любопитно е, че дъщерите не се отразяват на здравето на майките си по този начин. Обяснението на учени от Университета в Торино е, че дъщерята в по-голяма степен дава в подкрепа за майка си и по-рядко й дава поводи да се тревожи. Възможно е, че проблемът да възниква още по време на бременността. Момчетата по принцип са по-едър плод от момичетата и могат ненужно да натоварят сърцето на майка си.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -