Махането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло

PRINT
мамография рак на гърдата

При операция от рак на гърдата лекарите често премахват и лимфните възли. Сега в Германия между лекарите се разгоря дискусия дали това е необходимо да се прави толкова често. На конгрес в Ерланген над 350 лекари дискутираха как може да се намали тази травма за пациентите.

Лимфната система е канална мрежа, която транспортира течности от тъканите. В лимфните възли те се пречистват като един вид „отпадни води“. При рака в лимфните възли попадат и злокачествени клетки. Има риск те да се настанят там и да започнат да се размножават. Така се стига до метастази в лимфните възли. При рака на гърдата те са засегнати при 20-30% от пациентките.

Преди се смяташе за добър подход да се оперират радикално, да се изчисти радикално цялата подмишница. В тези случаи обаче жените се сдобиват с лимфедеми и отекли ръце. Затова и лекарите подлагат на преоценка въпроса колко лимфни възли всъщност трябва да се премахват.

Най-новите изследвания обаче поставят изобщо под въпрос необходимостта от премахване на лимфни възли. Болестта засяга цялото тяло, а не само тези под мишницата, споделиха учени на конгреса. Възможно било да са засегнати и други възли, не само традиционно заподозрените.

„Дори да има туморни клетки в лимфните възли под мишниците, дали те имат отношение към въпроса за преживяемостта на пациентите? Това не се знае“, коментира Рюдигер Шулц-Вендланд, президент на Германското дружество по сенология. Чрез хормоналната терапия и химиотерапията може да се постигнат такива резултати, че в никакъв случай не си заслужава да се оперират цели лимфни възли. Подобен подход бил остарял, подчертава специалистът.

Най-важната цел на лекаря е излекуването на пациентката. А понякога престараването не било най-добрият избор.

Източник: Die Welt

[Общо: 39    Средно: 2.8/5]
Махането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло беше последно модифицирана от: юни 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *