неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМахането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло

Махането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло

При операция от рак на гърдата лекарите често премахват и лимфните възли. Сега в Германия между лекарите се разгоря дискусия дали това е необходимо да се прави толкова често. На конгрес в Ерланген над 350 лекари дискутираха как може да се намали тази травма за пациентите.

Лимфната система е канална мрежа, която транспортира течности от тъканите. В лимфните възли те се пречистват като един вид „отпадни води“. При рака в лимфните възли попадат и злокачествени клетки. Има риск те да се настанят там и да започнат да се размножават. Така се стига до метастази в лимфните възли. При рака на гърдата те са засегнати при 20-30% от пациентките.

Преди се смяташе за добър подход да се оперират радикално, да се изчисти радикално цялата подмишница. В тези случаи обаче жените се сдобиват с лимфедеми и отекли ръце. Затова и лекарите подлагат на преоценка въпроса колко лимфни възли всъщност трябва да се премахват.

Най-новите изследвания обаче поставят изобщо под въпрос необходимостта от премахване на лимфни възли. Болестта засяга цялото тяло, а не само тези под мишницата, споделиха учени на конгреса. Възможно било да са засегнати и други възли, не само традиционно заподозрените.

„Дори да има туморни клетки в лимфните възли под мишниците, дали те имат отношение към въпроса за преживяемостта на пациентите? Това не се знае“, коментира Рюдигер Шулц-Вендланд, президент на Германското дружество по сенология. Чрез хормоналната терапия и химиотерапията може да се постигнат такива резултати, че в никакъв случай не си заслужава да се оперират цели лимфни възли. Подобен подход бил остарял, подчертава специалистът.

Най-важната цел на лекаря е излекуването на пациентката. А понякога престараването не било най-добрият избор.

Източник: Die Welt

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -