Човек може да подуши болестите на другите

PRINT
носа бактерии инфекция запушен нос

Хората са способни да подушат, ако някой около тях е болен, става ясно от нови проучвания, цитирани от „Дейли мейл“. Те усещали с носа си, ако имунната му система работи на високи обороти в момента и то часове след атаката на бактериите.

Например за скрофулозата, инфекция на лимфните възли, се казва, че мирише престояла бира, а хората с диабет понякога имат дъх на ацетон. Учените от Каролинска институт в Швеция вярват, че разработката им ще помогне на хората да откриват някои заболявания, преди те да са се задълбочили фатално.

Те направили експеримент, като инжектирали осем здрави доброволци с препарат. При част от тях той съдържал липополизахариди (LPS) – токсини, получени от бактерия, които водят до активен имунен отговор, а при други – физиологичен разтвор. Хората носели тесни тениски, които поели телесната им миризма за 4-5 часа. Сле това други 40 доброволци трябвало да оценят „уханието“. Еднозначно се установило, че потта на инжектираните с токсина мирише по-интензивно и по-неприятно от тази на втората група с физиологичен разтвор. Оценителите заявили, че тениските на първата група са на болни хора.

Колкото по-интензивен е имунният отговор, толкова по-неприятна е миризмата на човека, заключават учените. Според тях обяснението се крие в повишеното количество цитокини, което се съдържа в кръвта на хората, получили от токсините. Любопитна подробност е, че химичният анализ на кръвта не показал разлики в концентрацията на миризливи вещества. Затова фактът, че с носа си обикновеният човек може да засече активирането на имунната система при болест, е още по-важна научна находка.

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Човек може да подуши болестите на другите беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *