вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за пъпките по кожата?

Какви са причините за пъпките по кожата?

Неприятните гнойни пъпки се дължат в повечето случаи на инфекция на космите. Всеки косъм по тялото има космена торбичка, наречена фоликул. Това означава, че гнойно възпаление (фоликулит) може да се развие във всяка част от тялото, по която има косми. Причинителите най-често са бактерии, но виновници могат да бъдат и някои видове гъбички и вируси. От бактериите основен причинител са стафилококите.

При инфекция със стафилококи по кожата се появяват малки пъпки с белезникави гнойни връхчета. Космите много по-лесно се инфектират, ако има дразнене, разраняване на кожата или травма. Инфекцията се проявява основно на местата на триене от дрехите, шевовете и яките – т.е. засяга се най-вече кожата на бедрата, слабините, шията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да си набавим колаген – важен за здравето и красотата 
Храните, които запазват кожата младежка 
Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите 
Мащерката унищожава бактерия, виновна за акнето 

Как да се пазим от образуване на пъпки по кожата

Ако дрехите са от изкуствена материя или прекалено тесни, те още по-лесно нараняват кожата и създават условия за инфекции. Без съмнение в тези случаи най-засегнати са пълните хора, защото при тях триене и травмиране на кожата се получава много по-лесно. Кожата се възпалява още повече и от прекомерно изпотяване (по-обилно при затлъстяване). Хората с наднормено тегло имат допълнителни „гънки“ по тялото си, които често пъти е трудно да бъдат измивани и подсушавани, както трябва. Така се създава идеална среда за всякакви инфекции. Бръсненето или коламаската също могат да раздразнят кожата.

Кожното възпаление може да няма и нищо общо със затлъстяването. Причините са различни – наличие на диабет, други заболявания с нарушен имунитет, дълготрайно използване на кортикосте-роиди и имуносупресивни лекарства. Рискът от инфекция е много повишен при трансплантирани болни и при болни от СПИН. Някои видове акне също водят до гнойни промени по кожата на тялото.

През лятото е добре да напомним за възпалението на космите, причинено от дълъг престой в недобре санирано джакузи или спа. В тези случаи малки гнойни пъпки се появяват в областта на ръцете, краката или стомаха 72 часа след водната процедура. Отнася се за инфекция, причинена от бактерията псевдомонас ае-ругиноза. Кожното възпаление отзвучава бързо -само е приложение на антибиотични кремове в рамките на 5 до 7 дни.

Как да се предпазим от гнойна инфекция на космите по тялото?

Достатъчно е да се спазва добра хигиена, да се използва мек антибактериа-лен сапун, да се взема душ след всяко замърсяване и изпотяване. Задължителни са индивидуалните хавлии и кърпи, които при наличие на фоликулит се сменят след всяко къпане. Кожните обриви не бива да се разчесват и не бива да се бръсне участъкът, в който те се намират. При наличие на инфекция в областта на брадата при мъжете трябва да се използва всеки път нова самобръсначка.

Ако възпалението се появява всеки път след премахване на космите от тялото, най-добре е да се прибегне към лазерна епилация. Не се препоръчват масажи и използване на масажни масла. След джакузи или други спа процедури трябва веднага да се вземе душ с подходящ сапун. Препоръчва се носене на широки памучни дрехи, особено по време на физически упражнения. Спортните екипи за тренировки и фитнес трябва да се изпират всеки път.

Повечето случаи на гнойни кожни инфекции са напълно лечими. Пациентите не са заразни при контакт, но трябва да се избягва използването на една и съща самобръсначка, кърпи, хавлии и чаршафи. За съжаление, терапията е много трудна, когато възпалението на космите стане хронично и трае седмици или месеци. Най-често става дума за причинител, резистентен на обичайното лечение с антибиотици и при тежките случаи може да се наложи пациентът да постъпи в болница.

доц. Жана КазанджиеваДоц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -