Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите

PRINT
акне пъпки по кожата

Акнето води в лекарския кабинет все повече хора в активна възраст. Затова дерматолози от различни страни са единодушни, че то вече не е проблем само на тийнейджърите. Еднозначно обяснение няма, но медицината подозира стреса и хорманалния дисбаланс, който той провокира, химикалите и замърсяването на околната среда от цивилизацията и джънкфуд.

Но козметичният дефект говори за далеч по-дълбоки здравословни проблеми, свързани с други органи, освен с кожата.Видът и мястото на пъпките по лицето често служат за ориентир за причината за появата им. А идентифицирането на скритата причина за проблема означава и адекватно третиране и лечение. Общите правила за грижа за кожата са ясни – редовно почистване и овлажняване, прием на достатъчно количество вода и здравословна диета, но това може да не е достатъчно при проблемна кожа.

Какво означават пъпки на най-често срещаните зони

Ситните пъпчици по бузите са знак за нетолерантност към някаква храна, често с млечен произход. Добре е да се избягват в продължение на месец мляко, кашкавал, сметана, масло, шоколад и преработвани храни, които съдържат млечен протеин. Ако наистина това е причината, ще се забележи видимо подобрение.

Ефектът от спирането или намаляването на млечните продукти за няколко седмици не е пагубен за здравословния режим на живот. В крайна сметка по-голямата част от хората на планетата не са консумирали традиционно млечни продукти. Въпреки това добре е да се осигури необходимото на организма количество протеини и калций чрез завишен прием на ядки и семена, соево сирене, тъмнозелени листни зеленчуци или консервирана риба с кости.Твърди пъпки по долната челюст, гърдите, гърба и раменете най-вероятно са причинени от хормонален дисбаланс. Те често се превръщат в кисти и не изчезват, особено от долната част на лицето и гърба, с месеци. За да е равностойна борбата с тях, първо трябва да се реши хормоналният проблем. След което подобрението ще дойде само след четири до шест седмици.

Цинкът и витамин В6 са основни помощници

за балансиране на хормоните. Маслото от вечерна иглика има противовъзпалително свойство за кожата и помага за регулиране на хормоните. Обикновено ефект се забелязва при най-малко четири грама дневно, твърди специализираното издание „Боди енд соул“. Зачервените участъци с пъпки по брадичката говорят за лошо храносмилане или запек. Пиенето на достатъчно вода, редовните физически упражнения и включването в менюто на богати на фибри храни като семена, плодове и зеленчуци би трябвало да помогнат. Островчета от дребни пъпки с прилежащо зачервяване към тях може да са знак за локална инфекция под кожата. Първата стъпка към решаването на проблема е изключването на захарта от диетата. Кратък период на детоксикираща програма също би бил полезен. Билки като ехинацея, репей и невен действат благоприятно. Разумно количество хром като хранителна добавка също може да окаже положително действие.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Непоносимост към храни причинява пъпки по бузите

  1. DoctorsAsk каза:

    Ако имате малки пъпчици по бузите, вероятно имате непоносимост към някой млечен продукт. Добре е в продължение на месец да избягвате да консумирате мляко, кашкавал, сметана, шоколад. Ако проблемът е в тези храни, след около 3-4 седмици ще усетите подобрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *