четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГенетично изследване при рак на белия дроб

Генетично изследване при рак на белия дроб

Биомаркерите са изключително важни, за да се определи правилно съвременното персонализирано лечение на рак на белия дроб. За да се изследват те, се прави специално генетично изследване за рак. То позволява да се открият специфичните отпечатъци във всеки тумор. С помощта на тези данни се определя, коя ще е най-успешната терапия за пациента.

Темата бе във фокуса на дискусия за съвременните методи за скрининг и лечение на рак на белия дроб. Тя се проведе по повод 4 февруари – Световен ден за борба с онкологичните заболявания.

Ракът на белия дроб днес е сред най-честите тумори

„Само до преди няколко години ракът на белия дроб беше средно по честота заболяване, а днес е сред водещите локализации. Но медицината непрекъснато се развива и се откриха „невидими ключалки“, наречени биомаркери, които колегите патолози и генетици ежедневно търсят при всеки индивидуален тумор, за да можем ние – онколозите да напаснем най-правилното и оптимално за пациентите биологично лечение.

Комбинацията от имунотерапия и химиотерапия е според гените на тумора

Генетичните изследвания на рак могат да уточнят така наречените „драйвърни мутации“. Чрез тях може да се лекува форми на рак на белия дроб, които имат тези мутации. Това поясни проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество. Той е още медицински директор и началник на Клиника по Медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник Младост. Пригалат се различни биологични лекарства. Може да се назначи комбинация от имунотерапия и химиотерапия или различна последователност на методите, съобразени с индивидуалните характеристики на болния.

Какво е широкоспектърно генетично изследване

„Една от важните стъпки, които трябва да направим в България е въвеждането на „Изчерпателното геномно секвениране или т.н. широкоспектърно генетично изследване“. По най-точен начин то ще ни покаже наличието или не на тези „невидими ключалки“ и ще даде информация и за други генетични характеристики на тумора при всеки един пациент. Трябва да изискваме от държавата поеме тази отговорност“, обясни онкологът.

„За съжаление в България при над 60% от пациентите туморът се открива вече в напреднал стадий (III или IV). Един от утвърдените вече начини за поставяне на диагнозата е нискодозовата компютърна томография. За разликата от стандартното изследване, облъчването при това изследване е много по-малко – буквално, колкото едно пътуване със самолет до САЩ.

Кои са подходящи за скринингово изследване

Нискодозовата компютърна томография се прилага при хора над 50 години, които в продължение на 30 г. са пушили по една кутия цигари на ден. Също и при тези, които поне 15 г. са пушили по две кутии. За съжаление това изследване не се поема от Националната здравноосигурителна каса и се надяваме да се промени след приемането на Националния противораков план.

Нискодозовата компютърна томография е единственото утвърдено скринингово изследване“, обясни доц. Веселка Стойнова, началник на Клиника по образна диагностика, Аджибадем Сити Клиник Младост.

Всеки тумор тръгва от нещо съвсем дребно и невидимо – една малка ракова клетка. Генетиците от години са се посветили на въпроса, защо обикновената клетка се превръща в ракова. След поставянето на диагнозата на пациент с рак на белия дроб, има възможност да се направят биологични проби от туморната тъкан в генетична лаборатория. Профилирането на тази туморна тъкан дава възможност да разберем дали тя отговря на определени критерии, за да бъде приложено едно или друго лечение“, обясни генетикът проф. Алексей Савов, директор на Националната генетична лаборатория.

4200 нови болни с рак на белия дроб всяка година в България

„Държавата трябва да се ангажира по-сериозно с превенцията на рака на белия дроб. Има три прости стъпки, за да стане това – да се ограничи тютюнопушенето, да се ограничи вдишването на мръсен въздух и да се определят канцерогенните фактори в производството и да се ограничат“, обясни проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение, УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

По света всяка година близо 10 млн. души умират в резултат на онкологичните заболяване, като най-често срещаните видове рак са рак на гърдата, белия дроб и дебелото черво.₁ По последни данни над 2.2 млн. души са диагностицирани с рак на белия дроб в световен мащаб, а починалите от заболяването са 1.9 млн. Прогнозите сочат, че до 2050 г. новооткритите случаи ще нараснат до 3.8 млн.₂ По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -