сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатно изследване за рак на белия дроб

Безплатно изследване за рак на белия дроб

Безплатно скринингово изследване за рак на белия дроб предлагат специалистите в болница Токуда в София, част от групата Аджибадем Сити Клиник. Лечебното заведение стана първото в страната, което бе одобрено от Министерство на здравеопазването за извършване на подобни изследвания. Нискодозовата компютърна томография позволява ранно откриване на туморите в белия дроб. Така може да се започне ефективно лечение и да се постигне дългосрочна ремисия.

Ракът на белия дроб е третият по честота вид рак след този на гърдата и на простатната жлеза, но с много по-лоша прогноза. Най-често той се открива в много напреднал стадий, защото симптомите на заболяването се проявяват много късно.

Един от 15 души в света заболява от рак на белия дроб. Открит в ранен стадий, той е лечим. Компютърната томография „вижда“ много малки промени в структурата на белия дроб, в това число и малки огнища, които могат да бъдат ранен рак.

За да можете да се възползвате от безвъзмездното изследване, е нужно да отговаряте на следните критерии:

  • Да сте на възраст между 50 и 75 г.;
  • Да нямате симптоми (без признаци или симптоми на рак на белия дроб);
  • Да сте експониран на тютюнопушене от поне 30 пакето-години (една пакето-година = пушене на една опаковка на ден в продължение на една година; 1 опаковка = 20 цигари);
  • Да сте настоящ пушач или човек, който е отказал тютюнопушенето преди повече от 10 години.

Безплатното скринингово изследване се провежда само, ако отговаряте на посочените критерии и сте записали своя час предварително на тел: 02/403 47 89.

Как се извършва компютър-томографското изследване?

Изследването отнема по-малко от 2 минути, след като сте позиционирани в апарата. Не се налага специална предварителна подготовка, както и не се налага прием на медикаменти. Единствената особеност е задържане на дишането по време на самото
сканиране, което ще трае не повече от няколко секунди.

Какво да очаквате от резултатите?

При един от 10 скринингови компютъртомографски прегледа се намира находка в белите дробове, която налага допълнителна оценка. Най-често това са малки белодробни възли, които притежават специфични компютъртомографски характеристики.

Рентгенологът, анализиращ образите е компетентен именно в това да класифицира възлите като вероятно доброкачествени, съмнителни или вероятно злокачествени. Изготвя се препоръка каква трябва да е следващата стъпка при необходимост от допълнително изясняване на възлите. Освен информация за наличието или не на такива възли в белия дроб, рентгенологът ще отбележи и случайно открити при скрининга находки, които биха имали значение за Вашето здраве.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -