сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеФизиотерапия при артрит и ендопротези

Физиотерапия при артрит и ендопротези

За да избегнем умората и неприятните усещания при смяната на сезоните, добре е да направим преоценка на обичайния си дневен режим, казва проф. д-р Тройчо Троев, д.м.н., началник на клиниката по физиотерапия на ВМА. Ясно е, че трябва да започнем да се движим повече, да се храним балансирано. Разходките в планината през уикенда са прекрасен начин да се разтоварим от стреса.

„Лесно постижимо е сутрин да се изминават 2-3 км с умерен ход. Тогава въздухът е още сравнително чист. Това релаксира и тонизира. Българинът обаче предпочита най-„мързеливия“ начин да се отпусне – след работа да си сипе 100 г ракия“, коментира специалистът. Движението не трябва да се прилага само като лечение, а най-вече като неотменна част от всекидневието. Човек трябва да изминава поне 3 км дневно. В Канада например хората масово използвали крачкомери. В момента, в който се навъртят трите километра, апаратчето издавало звук, че нормата е постигната.

Не всеки има възможност за туризъм или по-дълго ходене, а и понякога е необходима професионална помощ, особено ако има и хронични болежки. Физиотерапията във ВМА предлага всички видове процедури, каквито има в модерните клиники в Европа – сауна, джакузи, руска и турска баня, 4-камерни вани, всички сектори на физикалната терапия – цвето- и светлолечение, кинезитерапия, кабинети за масаж, парафинолечение, а също и зали за инхалация. При нас е единственото отделение по акупунктура и акупресура в България, добавя проф. Троев.

Водолечението помага при различни заболявания, уверява проф. Троев. Във ВМА то включва много повече от възможностите на обикновен СПА център. Четирикамерната вана се използва например при ревматоиден артрит с голям успех, а също и при други серопозитивни артрити. Сауната пък се препоръчва при болестта на Бехтерев, неврози, неврастения и дискови хернии. Топлината релаксира мускулатурата и създава условия за по-ефективна кинезитерапия след това. Болният влиза в сауната за 10-20 минути, после се прави охлаждане и пак се връща. Това е игра с капилярите и затова трябва да става под контрола на лекари, ако човекът има някакво заболяване. Подводните масажи, тангентори и двата басейна с джакузи са полезни при ендопротези на тазобедрена и коленна става, продължава проф. Троев. Във водната среда се елиминира гравитацията и се увеличава обемът на движенията. Пациентите правят водно-лечебна физкултура под контрола на опитен физиотерапевт.

За пациенти с проблеми на дихателните пътища проф. Троев препоръчва залите за инхалации. „Пациентът влиза и може да си чете книга или вестник докато вдишва парите. Процедурата е полезна за хроничните респираторни заболявания. Например ако кашлицата е суха и с болка, инхалациите подпомагат отхрачването. Парата може да съдържа и лечебни съставки, но добавянето им се преценява внимателно и обикновено се прави само за групи“, пояснява той.

Във ВМА обслужват безплатно няколко пъти в годината групи пациенти с определени социално значими заболявания като болестта на Бехтерев, инсулти, а също и с хронично-обструктивната белодробна болест. Събират се по 6-7 болни, подадени от съответната пациентска организация, а с тях работят двама ерготерапевти. Прилага им се целият лечебен курс, който продължава пет седмици. Болестта на Бехтерев е една от най-упоритите, с която физиотерапевтите се борят. Без терапия гръбнакът се вдървява и изкривява, а движенията стават ограничени. Физиотерапията, приложена навреме и от опитни специалисти, може да спре прогресирането на болестта, пояснява проф. Троев, който подготвя книга за нея.

Според американската школа дори да се прилага само кинезитерапия и нищо друго като лечение болният ще бъде съхранен. Терминът кинезитерапия означава буквално лечение с движение. Тя може да бъде активна – с упражнения, или пасивна – с масажи. „Някои ограничения в различни отдели на гръбначният стълб ще останат, но няма да се стигне до фазата, когато той е прегърбен като скиор преди старта“, казва специалистът. Ползата за болните от Бехтерев продължава и след приключването на курса във ВМА. Терапевтите не само лекуват, но и обучават пациентите. Така те могат да продължат с някои от гимнастиките и процедурите във всекидневието.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -