понеделник, 20 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравната каса в Пловдив зарината в купища папки

Здравната каса в Пловдив зарината в купища папки

Купища папки всеки момент може да се срутят върху главите на служителите в пловдивската здравна каса. Спешно се нуждаем от нова, по-голяма сграда, заяви директорът й д-р Иван Маджаров и добави, че сегашните блокчета, в които се помещава второто по големина поделение на НЗОК в България и което управлява 350 млн. лв. годишно, се задушава от липса на пространство.

На същото мнение са и докторите под тепатата. В нашата каса е страшно, няма никакво място, а служителите са зарити от папки, които всеки момент могат да им се стоварят на главите, описаха картината специалисти от ДКЦ-1.

В помещенията работят по 4-5-ма, но има и такива, в които са събрани 11 служители, каза директорът. Това не са нормални условия – не само си пречат, но дори въздухът не им стига, разтревожен е директорът.Папки заривали кабинетите, защото няма стаи за архив. Липсват фронт офис и приемна, а гражданите непрекъснато кръстосват етажите, защото не се осъществява контрол на достъпа.Пациенти идват за заверка на рецептурни книжки и на протоколи за скъпоструващите медикаменти. Оплакванията им, че чакат на опашки в дъжда и студа, са ежедневни, посочи д-р Маджаров.

Куца работата и с договорните партньори – сред тях са 50 болници, над 450 лични лекари, над 350 специалисти и 850 стоматолози, които всеки месец идват в РЗОК, за да внесат отчетите си. От Пожарната и от Регионалната здравна инспекция са готови веднага да затворят пловдивската каса, защото по никакъв начин не отговарят на изискванията.

Касата е разположена в 2 жилищни кооперации от 2000 г. на площ от 1500 кв. метра. Крайно време да бъде устроена, което означава да разполага с поне 3-4 хиляди квадрата, за да гарантира качественото обслужване на гражданите, обясни директорът.Д-р Маджаров вече е изпратил писма до кмета на Пловдив Иван Тотев и до областния управител Здравко Димитров с молба на РЗОК да бъде предоставена сграда, в която да се премести, или терен, за да си построи нова, отговаряща на нуждите на 170-те работещи тук.

„И двете институции взеха проблема ни присърце и правят ревизия на имотите си, обясни здравният шеф. – Лошото е, че засега подходяща сграда не се намира. По-вероятно е да получим празен парцел и да започнем строителство, което няма да реши проблема толкова бързо, но все пак е крачка напред.“Очаква се до края на годината и отчетите да се внасят по електронен път, което ще намали трупането на нови папки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -