събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеДиетолози: С глад не се отслабва

Диетолози: С глад не се отслабва

Експерти подложиха на сериозна критика станалата напоследък популярна диета – човек може да яде нормално пет дни в седмицата, но през два дни се подлага на сериозни ограничения в храната, пише Live Science. Не става дума за пълен глад, но калориите се ограничават до 500 за жените и 600 за мъжете.

Авторът на този режим е д-р Майкъл Мозли. По думите му така за 1 г. може да се свалят девет килограма. Неговата книга „Бърза диета“ вече е бестселър. В действителност, за да се намали теглото, човек трябва да консумира по-малко калории, отколкото изгаря. Диетолозите обаче изразяват съмнение за ефективността от диетата „05:02″. Според тях подобен режим провокира утвърждаването на нездравословни хранителни навици.

Ако човек рязко се ограничава в храната, той започва да мисли постоянно за това. Създава се предпоставка той да преяжда по-често през останалите пет „свободни“ дни. Възможно е още той да залита повече към вредна, но вкусна храна, тъй като не мислят за правилното хранене като цяло.

Катрин Толмадж, диетолог, твърди, че хората трудно се придържат към диета, която предполага гладуване. Тя посочва като пример свои пациенти, които се ограничават не два, а пет дни в седмицата, но през уикенда се тъпчат до насита. Така те изобщо не успявали да отслабнат.

Източник: Live Science

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -