петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТестваха успешно препарат, който лекува аутизъм

Тестваха успешно препарат, който лекува аутизъм

Скоро започват изпитания на лекарство, което дава надежди, че може да подобри състоянието на деца аутисти, съобщава „Хералд сън“. Тестовете при лабораторни мишки показали отлични резултати.

Лекарството Suramin се използва от 1916 г. за лечение на сънната болест (африканска трипаносомоза). Тя засяга както хората, така и животните. Причинява се от паразита Trypanosoma brucei, пренасян от мухата цеце. Предварителните тестове показали, че препаратът коригира 17 типа отклонения, свързани с аутизма при генномодифицирани мишки. В това число влизали и отклонения в поведението.

Аутизмът е заболяване с много широк спектър проявления. По-често се диагностицира при момчетата. При тях са затруднени социализацията и общуването с другите. Аутизмът се развива, тъй като клетките не могат да общуват нормално една с друга.

Тази теория защити проф. Робърт Навю от университета в Сан Диего. Това според него пречи на процеса на нормално образуване на мозъчните структури и работата им. Медикаментът помагал да се възстановят връзките между тях.

Свързани теми: Аутизъм, депресия и шизофрения с общ произход?

Откриха връзка между аутизма и мръсния въздух

Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -