четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеEмболията възниква внезапно и може да застраши живота

Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота

Кошмарът за всеки лекар е пациентът му да получи белодробна тромбоемболия. Тогава трябва да се реагира бързо и пак няма гаранция, че болният ще бъде спасен. Произходът на тромба е различен – може да е от крайниците или от малкия таз, казва д-р Димитър Николов, началник на кардиохирургията в болница „Токуда“. По-опасни са микротромбите, които понякога възниват като усложнение при ортопедични операции –  подмна или намествне на стави.

Как възниква емболията

Съсиреците кръв се образуват често и без външна намеса. Рискова група са възрастните хора, особено тези с онкологично заболяване на органите в малкия таз (дебелото черво). Венозното оттичане се възпрепятства, а образуваният тромб започва да отделя вещества, които предизвикват появата и откъсваето на нови тромби. Тогава те попадат в големите венозни съдове и могат да заседнат в белия дроб.

Микро тромб емболията засяда в периферните клончета на пулмоналните артерии. Те са богато снабдени с нервни окончания и съсирекът моментално води до неволеви спазъм. Този спазъм е на цялото белодробно кръвообращение и е толкова тежък, че сърцето спира директно. В този случай спешно трябва да се направи сърдечен масаж, но може да се наложи и интубация, обяснява д-р Николов. Състоянието е много опасно, защото този спазъм изведнъж спира цялото кръвообращение. Така кръвта не може да прехвърли от дясната в лявата половина на сърцето. Дясната камера се раздува, защото прииждащата кръв е блокирана.

Вижте още: Профилактика на тромбите в домашни условия

Масираната тромб емболия се лекува в кардиохирургията

При масираната (макро) белодробна емболия тромбът засяда на разклонението на белодробната артерия. Големият съсирек е по-голям от микротромба, но организмът го преодолява по-успешно. В голямата пулмонална артерия няма нервни окончания или мускулатура, затова тя не може да спре напълно оттичащата се от белия дроб кръв. Масираната тромб емболия се лекува в кардиохирургията. Пулмоналната артерия се отваря и тромбът се изважда. Тези случаи също възникват внезапно и неочаквано. Налага се да се действа максимум в рамките на ден-два в зависимост от състоянието на пациента. При забавяне тромбът нарушава нормалния кръвоток в пулмоналната артерия, а върху него започват да се отлагат нови тромби.

В някои случаи по преценка на лекуващте се прилага и медикаментозно лечение – което в острата фаза се изразява чрез тромболиза, а в последствие високи дози хепарин и покой за пациента, казва д-р Николов. Това са силни лекарства, които разтапят тромба – с метода на фибринолизата, която се прилага и при исхемични инсулти. Рисковете при този подход са свързани  това, че се увеличава риска от кървене и хеморагичен инсулт.

Вижте още: Рискове при прилагане на фибринолизата

Предварителната диагноза е трудна

Навсякъде по света е много трудно предварително да се диагностицира  рискът от възникване на белодробна тромбоемболия, казва д-р Николов. Те най-често се образували в малкия таз, а за тази област от човешкото тяло не съществувал сигурен диагностичен метод, който да докаже, че опасността е реална. В по-редки случаи белодробната тромб емболия може да засегне и млади хора. Тя се явява неприятно усложнение от каквато и да е хирургична интервенция, най-вече при операции на тумори и на органи в малкия таз.

„Медицината днес не разполага със сигурен диагностичен метод, с чиято помощ да се установи наличието или непосредствения риск от възникване на тромби по време на операция“, споделя специалистът по повод съмненията на близки за лекарска грешка, ако пациент почине от емболия. Застрашените видове клиники и пациенти а много – ортопедиите, клиниките по акушерство и гинекология, урологиите, коремните хирургии, особено при пациенти със злокачествени заболявания. Бременните също са рискова група, защото плодът притиска вените в малкия таз и нарушава кръвообращението. Други застрашени са хората с разширени вени, жените, които ползват неконтролируемо контрацептиви и наркоманите.

Високата кръвна захар и диабет са сред рисковите фактори за образуване на тромби.  

Вижте във видеото какво представлява тромб емболията. 

Някои болници задължително дават разреждащи кръвта медикаменти след операция

В други лечебни заведения това не се прави. „Лекарите решават според конкретния случай заради рисковете от кървене – смята д-р Николов. – Няма еднозначен отговор, кое е правилно и кое не, защото всяка хирургия следва свой специфичен утвърден в годините и практиката  протокол на поведение в зависимост от заболяването, възрастта на пациентите, болничния престой.“ Лабораторните изследвания на кръвта могат да бъдат индиректна индикация за повишен риск от белодробна тромбемболия, ако броят на тромбоцитите е повишен. Тези показатели са изключително динамични и могат да се променят за часове.

Допълнителни обстоятелства като продължително седене, например при полет, шофиране, особено при пациенти с разширени вени, също благоприятстват съсирването на кръвта и повишават риска. Влияе и дехидратирането на организма през летните горещини. Приемането на достатъчно течности е от значение за противодействието на сгъстяването на кръвта. Ако ви предстои продължително пътуване, вземете един аспирин предварително, съветва още д-р Николов.

Наследствеността също е много важен фактор, който влияе за повишаването на риска от белодробна тромбоемболия – защото както злокачествените заболявания, така и венозните заболявания се унаследяват. Така че семейната предразположеност също е сериозен рисков индикатор за възникване на белодробна тромбоемболия.

Вижте още: Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -