вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДецата, родени със секцио, по-рискови от диабет

Децата, родени със секцио, по-рискови от диабет

Деца, дошли на бял свят чрез цезарово сечение, са изложени на два пъти по-голям риск да се разболеят от диабет тип 1 в сравнение с нормално родените. До този извод са стигнали учени от Техническия университет в Мюнхен след мащабно проучване.

При естественото раждане бебето минава през родовия канал и влиза в контакт с микроорганизмите в чревния тракт и вагината на майката. Това оказва дългосрочен ефект върху чревната флора на малкото и съответно върху имунната му система, обясняват учените. Екипът на Анете-Габриеле Циглер установил, че при деца, родени със секцио, има по-малко бифидобактерии. Това доближава чревната им флора до тази на диабетиците, смята специалистката.

Задачата на микроорганизмите в чревната флора е да обезврежда попадналите там микроби, но също така е свързана и с имунната система. Снабдяват клетките в тънките черва с важна информация, необходима за борбата с бактерии и вируси, образуват витамин К и участват в изграждането на чревната лигавица.

Ако поради секциото детето е с по-малко полезни бактерии, това е благоприятен фактор за появата на автоимунни заболявания, смятат учените. За проучването си те наблюдавали 1650 деца за период от средно 11 г. след раждането. Малките имали или баща, или майка с диабет тип 1. Това също било рисков фактор за появата на автоимунното заболяване. Резултатите показали, че при децата, родени с цезарово сечение, рискът да се разболеят от диабет тип 1 е 4,8%, докато при появилите се нормално на бял свят той е 2,2%.

Още по-силно изразен бил този ефект при малчугани, които са носители на определен ген – IFIH1. Той играе ключова роля за възникването на автоимунния диабет. При деца с цезарово сечение и носители на гена рискът бил дори 9,1% срещу носители на гена, родени по нормален път.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -