четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПлащаме от джоба си 2/3 от лекарствата

Плащаме от джоба си 2/3 от лекарствата

2, 269 млрд. лв. са похарчени у нас за лекарствени продукти и хранителни добавки през 2011 г., съобщи на семинар за журналисти в Пловдив Кунчо Трифонов, представител на IMS Health. Въпреки кризата продажбите са отбелязали 12,4% ръст като цена спрямо 2010 г. Измерен в опаковки, ръстът е 5,2%. Най-голямо увеличние се наблюдава при хранителните добавки – 20%. За медикаментите, които се продават без рецепта, сме похарчили с 13,1% повече пари, за тези с рецепта – 11,6%, и за други видове продукти – 11,1%.

Фактът, че хората са склонни да развързват кесията си по-щедро за хранителни добвки може да се тълкува като белег, че излизаме от кризата, коментира Трифонов. Нарастващото им потребление по принцип се свързвало с наличието на повече свободен финансов ресурс у хората.

У нас обаче хората плащат директно от джоба си две трети от потреблението на лекарства. С публични средства се покриват 38%, а с лични – 62% от разходите. За 2012 г. се очакват личният дял да се увеличи до 64%. Публичните разходи за медикаменти у нас са крайно недостатъчни, става ясно от анализа на IMS Health. В Гърция, където населението е 16 млн., през 2010 г. с похарчени 5,6 млрд. евро публични средства за медикаменти. Заради фалита на държавата през 2012 г. сумата е свита до 2,8 млрд. евро. У нас за 2012 г. са предвидени едва 425 млн. евро за същата цел. Съотношението между оригинални и генерични продукти е 25% към 75%, което било сравнимо с европейската практика. Само в Япония ползвали 80% оригинални медикаменти. Като обем най-продавани са хапчетата за кръвно. Следват тези срещу тумори, антибиотиците и препарати за диабет.

Болниците купуват все по-малко медикаменти, сочи анализът. На фона на общия ръст на фармацевтичния пазар, лечебните заведения са купили с 6,5% по-малко опаковки за 2011 г. с 273 млн.. лв., които са с 0,8% надолу спрямо 2010 г. Всичко това показва, че нуждите от лекарства у нас далече не са удовлетворени, затова анализаторите прогнозират ръст на фармацевтичния пазар от 6-8% годишно до 2017 г.

Факторите, които го ограничават са ниския процент обществени средства, които се харчат за здравеопазване – 4% от БВП при средно около 7-8% в ЕС, а също и намаляването на средствата, с които хората разполагат, за да си купят сами лекарства, изтъкна Трифонов. Все пак ситуацията у нас била стабилна, защото касата плащал редовно, докато в Румъния аптеките чакали по 7 месеца да им платят, а в Гърция имало непокрити задължения към болниците още за 2007 г.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -