петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЧервени петна по бузите и тялото може да са вирус, а не...

Червени петна по бузите и тялото може да са вирус, а не алергия

Червени петна по бузите на лицето, обриви по ръцете или краката може да се дължат на петата болест. Тя се причинява от парвовирус В19, който е широко разпространен. Известна е още като болестта на шамара, защото често първите симптоми, с които се проявява, са червени петна по бузите на лицето, сякаш следа от ударен шамар. Червени петна може да се появят по ръцете или краката. На снимки от пациенти те се виждат много ясно.

Въпреки че петата болест не протича тежко и като цяло не е опасна за хора с нормален имунитет, много пациенти обикалят различни специалисти като алерголози или кожни лекари в търсене на точна диагноза.

В момента има много пациенти с петата болест (парвовирус), потвърди д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ Искър в София (Записване на час с направление или свободен прием на тел. 0877589040). При нея идват хора дори от провинцията, които са обикаляли различни лекари и остават без диагноза за червените петна. Често се прилагат противоалергични лекарства като инжекция с урбазон или таблетки, сиропи. Петата болест може да се докаже с лабораторен тест за парвовирус В19, ако има съмнения. Често типичните червени петна и обриви по крайниците са достатъчни за диагнозата. Те не се дължат на алергия. Провокирани са от вируса и отшумяват с него.

Ето малко повече за парвовирус В19, причинител на обривите.  

Парвовирус В19 е малък, едноверижен ДНК вирус от семейство Parvoviridae. Често срещан е и заразява предимно децата, но може да засегне хора от всички възрасти. Известно е, че този вирус причинява няколко клинични състояния, най-вече инфекциозна еритема, известна също като петата болест.

Предава се чрез слюнка и секрети

Вирусът се разпространява чрез респираторни секрети (като слюнка, храчки или назална слуз), когато заразен човек кашля или киха. Може също да се разпространи чрез кръвопреливане, трансплантация на органи и от майката на плода по време на бременност.

При повечето деца парвовирусната инфекция протича леко. Повишено внимание е необходимо при възрастни, особено с отслабен имунитет, хронични заболявания. При някои бременни парвовирусът може да създаде здравословни проблеми на плода. Инфекцията протича по-сериозно при хора с анемия или компрометирана имунна система.

Заболяването е заразно в седмицата преди появата на обрива (вижте снимките горе и тази по-долу). След като обривът се появи, вие или вашето дете вече не се считате за заразни и не е необходимо да бъдете изолирани.

Яркочервеният обрив по бузите е характерен симптом

Няколко дни след появата на ранните симптоми, отличителен яркочервен обрив може да се появи на лицето на детето. Обикновено е и на двете бузи. Може да се разпространи по ръцете, торса, бедрата и задните части, където обривът има розов, дантелен, леко повдигнат вид. Обривът може да е сърбящ, особено по стъпалата на краката. На снимките по-горе, както и на снимката по-долу ясно се вижда характерният обрив при петата болест.

Обикновено обривът се появява към края на заболяването. Възможно е да сбъркате обрива с други вирусни обриви или обрив, свързан с лекарства. Обривът може да се появява и изчезва до три седмици, като става по-видим, когато детето ви е изложено на екстремни температури или прекарва известно време на слънце.

Вирусът може да причини обриви и по ръцете или краката.

Повечето хора с парвовирусна инфекция нямат осезаеми признаци или симптоми. По принцип освен обрива (вижте снимките), те може да включват още:

Симптоми на парвовирус при възрастни

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това най-забележимият симптом на парвовирусна инфекция при възрастни е болезнеността на ставите, продължаваща дни до седмици. Най-често засегнатите стави са ръцете, китките, коленете и глезените.

По принцип не е необходимо да посещавате лекар при инфекция с парвовирус В19. Родителите възприемат като най-тревожен симптом обривите по бузите и тялото. Обикновено това е поводът да се обърнат към лекар.

Човешкият парвовирус В19 е различен от парвовируса, наблюдаван при кучета и котки. Така че тя не може да се получи от домашен любимец или обратното.

Човешката парвовирусна инфекция е най-често срещана сред децата в начална училищна възраст по време на епидемии през зимните и пролетните месеци. Може да се разболеете от нея по всяко време на годината. Разпространява се от човек на човек, точно като настинка, често чрез дишане, кашлица и слюнка. Може да се разпространи чрез близък контакт между хора и контакт ръка в ръка.

Парвовирусната инфекция може да се разпространи и по кръвен път. Заразена бременна жена може да предаде вируса на бебето си.

Усложнения при анемия и отслабена имунна система

Парвовирусната инфекция може да причини сериозни усложнения при хора с анемия. Анемията е състояние, при което клетките, които пренасят кислород до всички части на тялото ви (червените кръвни клетки), се изразходват по-бързо, отколкото костният ви мозък може да ги замени. Парвовирусната инфекция при хора с анемия може да спре производството на червени кръвни клетки и да причини анемична криза. Хората със сърповидноклетъчна анемия са изложени на особен риск.

Парвовирусът може също да причини анемия и свързаните с нея усложнения при:

  • Неродените деца на жени, заразени с парвовирус по време на бременност
  • Хора с отслабена имунна система
  • Парвовирусна инфекция по време на бременност

Парвовирусната инфекция по време на бременност понякога засяга червените кръвни клетки в плода. Макар и необичайно, това може да причини тежка анемия, която да доведе до спонтанен аборт или мъртво раждане. Рискът за плода изглежда е най-голям през първата половина на бременността.

Парвовирусната инфекция може също да предизвика тежка анемия при хора, които имат компрометирана имунна система, което може да е резултат от:

  • HIV инфекция
  • Лечение на рак
  • Лекарства против отхвърляне, използвани след трансплантация на органи

Как да се предпазим от петата болест?

Няма ваксина за предотвратяване на петата болест. След като сте се заразили с парвовирус, имунитетът остава за цял живот. Единствено добрата хигиена може да намалите вероятността от инфекция. Мийте ръцете си и ръцете на детето често, не докосвайте лицето, избягвайте хора, които са болни. Не споделяйте храна или напитки с обща чаша, прибори.

Други вируси, шарки, които правят обриви

Има няколко вируса, които могат да причинят обриви, вариращи от леки до тежки. Ето няколко:

Вирус на морбили (рубеола)

Морбили е силно заразна вирусна инфекция, която причинява характерен обрив. Обривът обикновено започва като плоски червени петна по лицето и се разпространява надолу към останалата част от тялото. Други симптоми включват висока температура, кашлица, хрема и червени, сълзещи очи.

Вирус на рубеола

Рубеолата причинява лек обрив, който започва от лицето и се разпространява в останалата част от тялото. Този вирус е особено опасен за бременни жени, тъй като може да причини вродени дефекти, ако се зарази по време на бременност.

Вирус варицела-зостер

Варицелата е често срещано детско заболяване, причинено от вируса варицела-зостер. Проявява се със сърбящ обрив, който се превръща в пълни с течност мехури. Обривът обикновено започва по лицето, гърдите и гърба, преди да се разпространи в други части на тялото.

Херпес симплекс вирус (HSV):

HSV може да причини два вида инфекции: HSV-1 (обикновено свързан с орален херпес, причиняващ херпес) и HSV-2 (обикновено свързан с генитален херпес). И двата вида могат да причинят обрив от пълни с течност мехури, които са болезнени и сърбящи.

Розеола (човешки херпесен вирус 6 и 7):

Розеолата е вирусно заболяване, често срещано при малки деца. Предизвиква внезапна висока температура, последвана от обрив, след като треската премине. Обривът се състои от малки розови петна или петна, които могат да бъдат плоски или надигнати.

Болест ръце, крак и уста (Ентеровируси):

Тази често срещана вирусна инфекция засяга предимно кърмачета и деца. Той причинява обрив от малки червени петна или малки мехури по ръцете, краката и в устата.

Цитомегаловирус (CMV):

Цитомегаловирусът е често срещан, обикновено не причинява симптоми при здрави индивиди. Въпреки това, той може да причини обрив при новородени или хора с отслабена имунна система.

Автор Илиана Ангелова

Използвани материали от Клиниката Майо, САЩ, и др.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -