Шиечният кариес не е показание за вадене на зъба

PRINT
болка в зъба пулпит

Кариозни разрушения се получават в зони от зъба, които предразполагат за натрупване на храна и микроорганизми и формиране на зъбна плака. Такива са дъвкателната повърхност, която има силно нагънат релеф, страничните повърхности на зъбите, с които са в контакт, и третото място е зоната на шийката в близост до венеца. Там се натрупва плака, когато не се поддържа стриктна устна хигиена, и тъй като в този участък емайлът е най-тънък, относително бързо се развива кариозно разрушение.

Лечението е като при другите видове кариеси

Шиечните кариозни разрушения се лекуват по същия начин, както и останалите. Когато са в ранен стадий (само в емайла), те са най-благоприятни за лечение по неоперативен път – чрез реминерализация на засегнатата зъбна повърхност и с моделиране на оралната среда – активна устна хигиена, използване на флуорна зъбна паста, намаляване на въглехидратите и други. Когато е засегнат и дентинът, структурата, разполагаща се под емайла, се лекуват чрез обтуриране – изработване на подходящ кавитет, почистване на кариозния дентин и запълване с обтурация от естетичен материал. Когато разрушението е само в границите на дентина, не се очакват никакви усложнения. Обтурацията на такива дефекти е рутинна процедура и по никакъв начин не може да е показание за екстракция (изваждане) на зъба.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит
Металът на всички коронки трябва да е един и същ
Биорамка снижава болката и усложненията при вадене на зъб

Когато обаче кариозното разрушение не се лекува навреме, процесът напредва и неизбежно стига до пулпата (вътрешната част на зъба от мека съединителна тъкан, съдържаща кръвоносни съдове и нерви). Тогава възниква пулпно възпаление и се налага отстраняване на засегнатата пулпа, запълване на корена и лечението завършва с поставяне на обтурация (пломба). И в този случай зъбът може да се лекува и възстанови.

Ако пулпитът не се лекува, става възпаление около корена на зъба

Разположението на кариозния дефект в шийката на зъба е противопоказание единствено за приложение на някои от биологичните методи за запазване на пулпата, в случаите, когато възпалението на пулпата е в своя обратим стадий. Тъй като в тази зона пулпата е с по-малки съпротивителни възможности, се предпочита да се премине към методи, при които се отстранява коронковата или цялата пулпа. Това обаче не означава, че зъбът трябва да се вади. Ако и възникналият пулпит не се лекува навреме, развива се периодонтит, или възпаление на тъканите около корена на зъба. Това е неприятно усложнение, но и то може да се лекува.

В случаите с големи кариозни разрушения в зоната на шийката има сериозен риск от отчупване на цялата предна зъбна повърхност. Това също не е риск за възстановяването на зъба, тъй като лечението на пулпата може да се проведе безпрепятствено и зъбът може да се възстанови, но вече не с пломба, а с коронка. Този случай също не изисква вадене на зъба. Още по-неприятна ситуация може да възникне, ако се счупи цялата коронка на зъба. В случаите, когато може да се лекува пулпата или периодонциума и костта около корена на зъба, този корен също може да се запази, като се използва след лечението като база за поставяне на вътрекоренов щифт и възстановяване с коронка. Дори и тогава не е необходимо коренът да се вади. Ето защо наличието на шиечен кариес не е причина за вадене на зъба.

Проф. Милена Пенева

[Общо: 7    Средно: 2.1/5]
Шиечният кариес не е показание за вадене на зъба беше последно модифицирана от: март 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *