сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМеталът на всички коронки трябва да е един и същ

Металът на всички коронки трябва да е един и същ

Възстановяването на зъбите с коронки е спасителен метод за запазване на зъба, когато има големи кариозни разрушения, при които няма достатъчно здрави зъбни структури, за да осигурят качествено възстановяване с обтурация (пломба), или е провеждано кореново лечение със загуба на значителна част от зъбната коронка.

В миналото това възстановяване се правеше с коронки от злато или бял метал, които имаха задачата единствено да осигурят функцията на зъба. С течение на времето изискванията към тези протезни конструкции нараснаха и те трябваше да могат не само да са здрави и устойчиви, но и да отговарят на нарасналите естетични изисквания, а успоредно с това да имат и по-добра биологична поносимост.

Едва втората половина на миналия век настъпва бум в естетичното протезиране с въвеждането на все по-качествени метали за основа и порцелан за покритието им, който да отговаря на високите естетични изсиквания на съвременните хора. Първоначално са се използвали благородни метали, които сериозно са оскъпявали конструкциите. По-късно се изработват сплави от неблагородни метали, които имат едновременно здравина, биологична поносимост и добра възможност за спояване с керамичното покритие. В същото време се произвеждат керамични покрития на коронките с високи естетични качества и множество разцветки, съвпадащи с почти всички индивидуални цветове на зъбите.

Малко по-късно се развиха и други възможности за естетично протетично възстановяване. Появиха се коронки, изцяло произведени от порцелан, а за случаите, когато е нарушена само предната видима част на зъбите – порцеланови фасети.

Тези технологични възможности позволиха значително по-биологичен подход в протезирането, чрез който става минимално отстраняване на собствените зъбни структури и оптимално възстановяване на функцията и естетиката. Тези конструкции все още обаче остават с относително по-висока цена. Успоредно с този процес започна разработката и на пластмасите и изработване на коронки и естетични метални покрития на коронките. Коронките изцяло от пластмаса не могат да отговорят на изискванията за здравина и сега се използват само като временни. Пластмасовото покритие на метал е устойчиво единствено при една технология, при която се покрива с пластмаса само външната видима част на коронката. Макар това да не е най-доброто естетическо възстановяване, за случаите с по-ограничени възможности е добро решение.

Няма възрастови ограничения за възстановяване на зъбите с коронки. В същото време изборът на вида коронка зависи от естетичните изисквания и от финансовите възможности. Най-дoброто засега възстановяване е с металокерамични коронки, които покриват всички изисквания. Ако става въпрос за зъби във фронталната област, които се виждат, по-правилно е да се предпочете металокерамиката, но при липса на достатъчно средства може да се възстановят и с метална коронка с пластмасова външна повърхност. За зъбите, разположени по-назад, при финансови ограничения може да се използват коронките от метал и евентуално пластмасово покритие на външните повърхности. Най-добре е обаче всички съществуващи протезни конструкции да са от един и същ метал. Така се избягва развитието на биметализъм в устата, който може да причини много проблеми. При непоносимост към метали или някои от съставките на използваните сплави трябва да се търси материал, който да е най-биологичен. В тези случаи финансовите изисквания трябва да отстъпят пред биологичните.

Всички използвани в момента сплави и покрития отговарят в голяма степен на изискванията за здравина. Разликите са в естетическите качества, биологичната поносимост, в комфорта, който осигуряват в устата, и в цената.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -