четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСвършват лекарства за онкоболни заради нова система на отчитане

Свършват лекарства за онкоболни заради нова система на отчитане

Онкоцентровете в страната са закъсали с лекарствата заради ново изискване на здравната каса. За това сигнализираха от пациентски организации, където получават писма от разтревожени болни. От няколко месеца НЗОК настоява изразходваните за химиотерапия медикаменти да се отчитат в милилитри, обясниха същността на проблема онколози.

В лечебните заведения обаче работят с ампули, които са със съдържание от 2-3 мл до 10-20 мл. Лекарството се дозира според индивидуалните нужди на пациентите, но понякога остават по няколко излишни милилитра. Например ампулата за пациентка с рак на гърдата може да е от 20 мл, а тя да се нуждае от 13 или 17 мл. От касата обаче заявили, че ще плащат само това, което е изписано. Тъй като не е ясно кой ще покрива разликата между изписаната доза и съдържанието на ампулата, онкоцентровете се въздържат да поръчват нови лекарства. Наличните запаси вече са на привършване и за много пациенти прекъсването на терапията може да бъде фатално.

Изискването на касата за отчитане и заплащане само на изписаната доза предполага използването на лекарства в големи промишлени разфасовки от 200 мл и повече. Това в момента у нас е невъзможно, обясниха водещи химиотерапевти. Първо – трябва да се съберат десетки и дори стотици пациенти по едно и също време, които да получават именно от това лекарство. Второ – за приложението на препарат от голяма опаковка е необходим робот за разтварянето му. Роботът обаче е скъпа инвестиция – излиза между 5 и 10 млн. лв. Дори заможни държави не си го позволяват, казват нашите лекари. така в крайна сметка използването на промишлени опаковки за химиотерапия излизало нерентабилно в нашите условия. Тази седмица предстои среща в касата, за да се намери решение на проблеми, иначе хиляди онкоболни може да останат без лечение.

Неуредиците около лекарствата на онкоболните породиха дори спекула с някои от тях. Хората са принудени да се снабдяват на двойни и тройни цени с някои от тях на черно. Още през април 2012 г. се оказа, че фирмата „Ебеве фарма“, с която много центрове имат сключени договори за доставка, не може да изпълни ангажиментите си. Причината е проблем с производствените мощности. Така много пациенти са принудени все още сами да си набавят флуорурацил. Струва 10 лв., но тъй като не мога да си го купя от аптеките, принудена съм да си го набавям от спекуланти, които искат вече по 25 лв. за него. Това съобщава пациентка от Русе в писмо до Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -