събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПлодове в менюто на бременните - гаранция за умно дете

Плодове в менюто на бременните – гаранция за умно дете

Тестове за умственото развитие при навършване на 1 г. показват, че по-добре се справят децата на майки, които ядат повече плодове по време на бременността. Неочакваната нови-на е резултат от изследване на канадски учени. Изводът, че приемът на плодове има положителна връзка с когнитивните функции на поколението, се потвърждава и от експеримента им с дрозофили. Това не е единствената изненада, която поднасят учените от Факултета по медицина и стоматология на университета на Алберта в Едмънтън.

На пръв поглед е странно, че за потвърждение на изводите се използват мушичките, но се оказва, че има сходство на голяма част от генетичните механизми, които имат роля за мозъка. Това, обясняват учените, прави плодовите мушици чудесен модел за изучаване на паметта и мисловните процеси.

Като следващ етап на проекта си учените проверяват как влияе маниерът на хранене на самото бебе. Оказва се, че обилно включване на плодове в менюто му след захранването не подобрява резултатите му на умствени задачи. Решаващо е майката да му ги е осигурила в утробата, показват изводите от проучването на 3500 едногодишни момчета и момичета и техните семейства.

Храненето на бременната – особености и препоръки

При равносметката били взети предвид и фактори, които обикновено се отразяват на интелектуалното развитие на детето, за да не изкривяват резултата. Било взето предвид например в коя гестационна седмица са родени бебетата, достатъчни ли са доходите на семейството, какво е образованието на родителите. Проверката на нивото на децата била направена с утвърдения модели за измерване на коефициента на интелигентност. За средна стойност се приема числото 100, като стандартното отклонение е 15 единици. Казано с други думи, две трети от населението попада в диапазона между 85 и 115 точки.

Децата на жени, които като бременни са яли 6-7 порции плодове/фреш на ден, се представяли средно с 6-7 пункта по-високо по скалата за едногодишна възраст. Това е доста съществена разлика – половината от стандартното отклонение, обясняват учените пред специализираното издание „Сайънс“. На фона на впечатляващите резултатите предупреждават, че не е проучвано дали голямото количество плодове и техните естествени захари увеличават риска за гестационен диабет и наднормено тегло на майката.

Източник: Telergaph

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -