Храненето на бременните – особености и препоръки

PRINT
бременна бременност

Бременността е изпитание за организма, а зараждащият се нов живот се нуждае от хранителни вещества. Въпреки това някои храни си остават табу. Ето кои са най-важните неща, които трябва да знае бъдещата майка.

Плодове и зеленчуци – без ограничения

вегетарианска диетаБременните трябва да приемат много пресни плодове и зеленчуци. Те доставят важни витамини, минерали и баластни вещества, както и вторични растителни вещества и антиоксиданти. Няма вид, който да е необходимо да се ограничава като прием. Понякога се чува, че не бива да се ядат варива или праз, лук, казва Сузане Шефер от Германския съюз на акушерките. Причината е, че те са по-трудно смилаеми и понякога причиняват газове или прилошаване. Ако жената ги понася добре, няма проблем да ги яде, допълва акушерката.

Ограничения има не за вида на суровата храна, а за начина на поднасяне. Бременните да избягват готови опаковани салати или нарязани плодове, тъй като може да са замърсени с микроби. Всеки плод или зеленчук се измиват грижливо преди консумация.

Повръщането при бременните всъщност е добър знак

Месо и риба да не се ядат полусурови

риба диета полезнаМесото и рибата съдържат протеини и доставят на организма на бременната желязо, йод и други полезни вещества. Трябва да се избягват само продукти, които са сурови, не достатъчно сготвени или са студено пушени.

В тази група спадат някои студено приготвени колбаси и пушената риба. Съображенията отново са свързани с възможно замърсяване с микроби, допълва Кристиан Албринг, президент на Професионалния съюз на акушер-гинеколозите. Имайте предвид, че някои дреболии като черен дроб може да съдържат вредни вещества като тежки метали и също трябва да се избягват.

Млечните продукти и яйцата са важни

яйца диетаБременните се нуждаят от много калций. Най-добре е да си го доставим от млечните продукти. Яйцата пък дават много желязо и фолиева киселина. Тук също важи нищо да не се консумира сурово. Млякото трябва да е сварено или пастьоризирано.

В сирена като някои видове камамбер се използва сурово мляко. В сладкиши пък се слагат сурови яйца, пояснява Маргрет Морло от Дружеството по хранене и диететика. Такива храни също може да съдържат микроби.

Избягвайте полуфабрикати и бързи закуски

Експертите съветват бременните да не се хранят с тях заради използваните изкуствени съставки като подобрители на вкуса, заместители на захарта или оцветители. От една страна, от полуфабрикати и бързи закуски се пълнее, а бременните трябва да внимават за теглото си. От друга страна има опасения, че тези храни вредят на нероденото бебе, тъй като повишават риска от алергии. Наднорменото тегло при бъдещата майка може да доведе до високо кръвно. При прехранените бебета пък по-често се срещало преждевременното раждане.

Напитките: Много вода!

Една бременна трябва да изпива дневно 2-3 литра течности, най-добре вода и неподсладени напитки. Най-важното е да се спазва пълен отказ от алкохол, тъй като той вреди на централната нервна система на нероденото. Кафето и други съдържащи кофеин напитки не са напълно забранени, но трябва да се употребяват с мярка. Разрешени са до 300 мл дневно – една-две чашки.

Източник: Die Welt

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Храненето на бременните – особености и препоръки беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *