сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМедици в САЩ се обявиха срещу отказа от ваксини без показания

Медици в САЩ се обявиха срещу отказа от ваксини без показания

Делегатите на Американската медицинска асоциация (AMA) гласуваха резолюция в подкрепа на законодателството, което забранява отказа от имунизации при липса на медицински съображения. Според експертите такива откази застрашават общественото здраве. Чарлз Бароун, делегат от Американската академия по педиатрия (AAP), подчерта, че двете организации – AMA и AAП, са длъжни да застанат на твърда позиция срещу претенциите за освобождаване от имунизации по немедицински показания. Имало много педиатри, които разказват за притеснени родители на деца с имунодефицити или лекувани от рак. Те питали и искали да знаят, какъв е рискът от заразяване с опасни ваксинопредотвратими заболявания, когато малчуганите са в детски градини, училища и обществени места. Този риск се увеличава от натрупването на по-големи групи неваксинирани деца.

Медиците припомнят епидемията от морбили, която започна в Калифорния през декември 2014 г. и се разпространи в няколко щата. Повечето от заболелите не са имунизирани.
Дейв Кандиф, делегат от Олимпия, Вашингтон, аргументира така необходимостта от вземане на позиция: „Това е като да се вземе решение относно максималната скорост за шофиране по магистралите. Допустимо ли е да се изтъкват дълбоки убеждения като извинение за превишената скорост?“ Сандра Фрайхофер от Съвета на науката и общественото здраве посочи, че за последните 20 г. броят на случаите на освобождаване от имунизации по философски или религиозни причини почти се е удвоил.

В момента само два щата – Западна Вирджиния и Мисисипи – не позволяват философски или религиозни изключения по отношение на осигурените от държавата имунизации. В няколко други щатове има опити за прокарване на законодателство, което да регламентира изключенията. Шарън Хирш, делегат на Американския Академия на детска и юношеска психиатрия, каза, че приветства гласуването на AMA и се надява, че то ще помогне да се разсеят митовете за вредите от имунизациите: „Шири се голяма дезинформация за вредата от ваксините, която не е научно обоснована.“ AMA смята да включи по-активно здравните работници в каузата си, става ясно от резолюцията. Здравните специалисти, които пряко контактуват с пациентите, ще имат задължението да извършват имунизация при липса на показания за освобождаване по медицински причини.

Източник: Medscape Medical News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -