вторник, 28 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБакърен цвят на кожата издава балканската ендемична нефропатия

Бакърен цвят на кожата издава балканската ендемична нефропатия

Балканската ендемична нефропатия (БЕН) е своеобразно хронично бъбречно заболяване, разпространено в България, Румъния, Сърбия, Македония и други страни от Балканския полуостров. Въпреки 60-годишните усилия и проучвания то все още представлява в известна степен неизяснен процес.

Интересно е, че част от хората, изселили се от засегнатите райони, заболяват, а при малка част от тези, заселили се в ендемични селища, заболяването също се проявява.
Предполага се, че в развитието му участват комплекс от генетични, токсични и инфекциозни причини. Балканската ендемична нефропатия представлява фамилно бъбречно заболяване с бавна прогресия, често придружено с развитие на тумори на отделителната система.

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

Стадии на болестта

В хода на болестта се наблюдават няколко стадия – начален, който е без клинични промени, компенсиран стадий с поява на бъбречна симптоматика и декомпенсиран с развитие на бъбречна недостатъчност.

Болните се оплакват от отпадналост, безсилие, постепенно бъбречната функция се влошава, при част от тях се появява бакърено-бледоват цвят на кожата, постепенно се появяват отклонения в показателите на кръвта и урината, но бавният ход на болестта позволява почти незабелязано преминаване от един стадий в друг. По-често в началните стадии липсва повишено артериално налягане.

Високото кръвно може да увреди бъбреците

Ранната диагноза е много важна

Диагнозата се поставя въз основа на данни, че пациентът е от ендемичен район, фамилност, липсата на остро начало, ранна поява на анемия, особено оцветяване на кожата и честата проява на тумори на отделителната система. През годините голяма част от населението на засегнатите селища беше изселено, което в значителна степен ограничи честотата на балканската ендемична нефропатия.

Уместно би било при съмнение за това заболяване пациентът да се насочи към специалист – нефролог, който може да постави точна диагноза, тъй като би могло да не става дума за балканска ендемична нефропатия, а за друго бъбречно страдание. Освен това наблюдението и своевременното консервативно лечение биха могли да забавят прогресията на болестта.

проф. Боряна Делийска

 

Проф. Боряна Делийска, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -