Големи количества антиоксиданти – рискови за някои бременни

PRINT
бременна бременост

Консумацията на по-големи количества храни с антиоксиданти като зелени домати, черен шоколад, чай от лайка и други от бременни жени може да доведе до стеснение на артериалния канал. В резултат на това жените могат да получат сърцебиене, предупреди д-р Наталия Евтимова, специалист по детска кардиология и по фетална ехокардиография от София по време на шестата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, която се проведе в Пловдив.

Проблемът обаче бързо се решава, след като приемът на тези вещества се преустанови и не би могъл до доведе до прекъсване на бременността.

По-рискови за бременните жени са множеството повръщания, каза д-р Петър Петров, председател Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ . При 15-20 повръщания на ден се получава обезводняване на организма и загуба на минерални соли, което не позволява на плода да се развива нормално. Следи се за наличие на кетотела в урината, които показват дали организмът на жената усвоява правилно хранителните вещества, обясни гинекологът.

Според д-р Бюлент Текели, гинеколог в родилния дом на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, в първите седмици на бременността бъдещи майки най-често страдат от кръвоизливи. Причините за тях все още не са изяснени, но някои могат да доведат бременността до фатален изход, обясни медикът. През втората половина най-големият проблем за жените е високото кръвно налягане. Появата му е свързана с консумацията на по-голямо количество сол или с повишаване на кръвното налягане и преди бременността. Не е за пренебрегване и фамилната обремененост, наличието на бъбречни заболявания, а също и възрастта на пациентките, защото в последно време все повече жени забременяват след 30 г., посочи лекарят.

Рисковете от хипертонията са много големи, защото кръвното свива съдовете и намалява достъпа на хранителни вещества до плацентата и плода, което може да забави развитието му. Ако повишеното налягане не се овладее с медикаменти, жената може да получи гърчове и спазми, а в някои много редки случаи да изпадне и в кома.

От Националния съюз на гинеколозите смятат, че в доболничната помощ могат да се направят необходимите изследвания, които да открият опасните заболявания. Проблемът е с въведените от НЗОК лимити. Когато бременните са в болница, пробите са за сметка на лечебните заведения. Останалите се налага да си плащат сами, признаха доктори. Нито една бъдеща майка обаче не е отказала да се изследва, независимо от цената.

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Големи количества антиоксиданти – рискови за някои бременни беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *