събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВещество в малините убива ракови клетки

Вещество в малините убива ракови клетки

Могат ли малините да убиват ракови клетки? Вероятно да, смятат експерти от Университета Клемсон, които вече са провели първите многообещаващи изследване върху животни. На опитните гризачи бил даден екстракт от малини. В резултат било документирано, че над 90% от клетките на рака на стомаха загивали.

Антиоксидантните свойства на малината са известни отдавна. Учените вярват, че в малките червени плодове се съдържа специален компонент за борба с рака. Те припомнят, че никой от известните антиоксиданти не е в състояние да унищожи 90% от раковите клетки. Предполага се, че не само едно вещество, а определена комбинация от вещества, които се съдържат в малините, дава този уникален ефект.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Малините увеличават шанса за забременяване 
Храни, които ускоряват метаболизма 
Кои са храните, които ни запазват млади

Преди това учените смятаха, че ракът може да бъде победен само с някои сортове, например черни малини. Изследователите доказали, че това не е точно така. Който и да е сорт от тези плодове може да се справи с туморните клетки. Малината има и други полезни свойства. Пълна е с витамин C, който е много важен за мъжката плодовитост. Има и магнезий, който участва в производството на тестостерон. Още един плюс – те спасяват сперматозоидите от оксидативен стрес (въздействието на вредните вещества).

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -