петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЧервени картофи срещу високо кръвно

Червени картофи срещу високо кръвно

Две порции червени картофи дневно – това е най-актуалният съвет на учените за хранене при високо кръвно. Включени в менюто, те могат да понижат налягане с 4%, при това няма риск от напълняване. Това доказват специалисти от Скрентонския университет в Пенсилвания с най-новото си изследване.

Американски учени провели експеримент, който трябвало да покаже ефекта от консумацията на картофи. На 18 доброволци били предложени 6-8 малки картофи два пъти дневно. Повечето от тях били с наднормено тегло и страдали от високо кръвно налягане (повечето също така вземали антихипертензивни медикаменти за понижаване на кръвното налягане).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода
Диета без месо сваля кръвната захар 
Черният дроб не обича „кисела” храна
Отказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията 
Ниското кръвно също е опасно – лесно става високо 

В продължение на четири седмици на едната група давали редовно в менюто картофи, а другата не. След това разменили диетата на двете групи. През цялото това време учените наблюдавали систоличното и диастоличното кръвно налягане, телесното тегло и други показатели за здравето на всички участници. Така установили, че средното диастолично налягане (горна граница) за всички участници намаляло с 4,3%, а систоличното кръвно (долна граница) – с 3,5%. Никой от участниците не качил килограми по време на експеримента.

Предишни изследвания вече открили при картофите вещества, които действат на организма като АСЕ инхибитори (лекарства за лечение на високо кръвно налягане). Благоприятният ефект от картофите може да бъде свързан и с наличието на други вещества в него. Учените не могат да кажат със сигурност дали обикновени бели картофи притежават същите лечебни свойства като червените. Въпреки че понижаването на кръвното с 4.3% изглежда малко, то е достатъчно, за да се намали потенциалният риска от развитие на редица сърдечни заболявания.

Специалистите напомнят, че за всички картофи се препоръчва да се варят небелени, защото при топлинната обработка много хранителни вещества в картофите се разрушават.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -