петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТри пъти по-голям риск за тромби, ако имаш артрит

Три пъти по-голям риск за тромби, ако имаш артрит

Хората, които имат ревматоиден артрит, са три пъти по-застрашени да получат кръвни съсиреци в краката и белите дробове. Състоянието може да бъде фатално. Това установи проучване на тайвански лекари, което бе публикувано в електронното издание „Аналс ъв рюматик дизийзис“.

Ревматоидният артрит причинява подуване на ставите и силни болки. Може да има затруднения в движенията, а изпълняването и на най-елементарната задача да е предизвикателство. В проучването, цитирано от в. „Дейли телеграф“, се твърди, че при пациентите с ревматоиден артрит развитието на венозна тромбоза в краката е 3 пъти по-вероятно в сравнение с хора, които нямат такова заболяване.

Опасността от белодробна емболия пък е 2 пъти по-голяма,

отколкото в останалите случаи. Британските лекари предупреждават, че последствията от развитието на тромби при такива пациенти може да доведе до фатален край.

Между 11 и 30 процента от болните, които получават кръвен съсирек в краката или белите дробове, умират в рамките на 30 дни, след като бъдат диагностицирани, се казва в изводите от изследването. Екипът от Китайския медицински университет в Тайван изучил медицинските досиета на 30 хиляди души в Тайван, страдащи от ревматоиден артрит. Наблюдаваните пациенти били на възраст около 52 години при диагностицирането на тромбите.

Артритът е много по-разпространен при жените, отколкото при мъжете. Затова и три четвърти от наблюдаваните от екипа пациенти били жени. Досиетата на групата били сравнени с тези на други 117 000 души, които не страдали от артрит.

Пациентите с ревматоиден артрит обикновено имат и други съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, сърдечна недостатъчност и фрактури. Дори след като учените взели всички тези фактори предвид обаче, ревматоидният артрит все пак си оставал основна предпоставка за много по-голямата вероятност да се получат опасни съсиреци.

Друг важен извод от изследването е, че за пациентите с артрит под 50-годишна възраст е много по-вероятно да получат съсиреци от тези, които са между 50 и 65 години. Предишни изследвания са показали, че ревматоидният артрит се среща много по-често в западни държави в сравнение с Тайван, припомнят учените.

Изследователи не изключват различията в процента на появяващите се в кръвта съсиреци да се дължи на особености на отделните раси. Това е първото изследване, което показва, че ревматоидният артрит, свързван с възпаления в цялото тяло, може да бъде специфичен рисков фактор за здравето на човека, коментират специалистите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -