неделя, 4 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазработиха тест, който показва колко дълго ще живее човек

Разработиха тест, който показва колко дълго ще живее човек

Учените разработиха тест, който може да предсказва колко дълго още ще живее даден човек. Устройство, което прилича на ръчен часовник, използва лазерни лъчи да анализира ключови клетки, покриващи кръвоносните съдове под кожата. Кръвоснабдяването на тези малки ендотелни клетки са ключов показател за здравето на човека.

Някои хора стареят по-бързо от нормалното

Наблюдението им може да идентифицира онези, които застаряват по-бързо от нормалното. След като тестът бъде усъвършенстван, той ще може да покаже колко години остават на човека. Например новината за някого може да е, че ако не промени начина си на живот, най-вероятно ще умре след 20 г. Физиците от университета в Ланкастър, автори на изобретението, се надяват хората да използват информацията, за да подобрят здравето си.

Има обаче и опасения, че докато някои ще променят начина си на живот, други могат да приемат нещата фаталистично. Все пак надделяват надеждите, че пред реалната заплаха хората ще се стегнат и ще намалят количеството на мазните, солените или сладките храни в менюто си или пък ще увеличат физическата си активност.

Сравняват биологичната възраст с хронологичната

Експерименталното устройство в момента е обемисто, но изобретателите вече проектират по-малък прототип, който може да се носи на китката. Той може да се появи на пазара до няколко години и ще струва около 200-300 британски лири (500-700 лв.). Апаратът може да се използва от лекарите, за да сравняват биологичната възраст на пациента с хронологичната, като така ще могат да подскажат на пациентите си колко бързо се развива процеса на стареене. Тестове на 220 здрави хора показаха, че той се развива различно при различните хора.

Болестните процеси в сърдечно-съдовата система, независимо дали ще се стигне до инсулт или инфаркт, започват с промени в ендотелните клетки. Те започват да произвеждат различни видове химични вещества, които влияят върху останалата част от тъканите. „Ендотелът е основният орган, но хората просто не оценяват това“, коментира проф. Питър Макклинток, един от учените в екипа на изобретателите.

Свързани теми: Разсеяните стареят по-бързо

Дълголетниците – деца от възрастни бащи

Генна терапия удължава живота с 35 г.

„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие

СНИМКА: ДАК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

3 коментара

  1. vatreshnata sila udalgava givota, pri niakoi tia e po slaba , kogato e po silna chovek givee po dalgo. ostanaloto e nauka svarzana s pari i pak pari ….

  2. za da givee dalgo i da e zdrav psihicheski i fizicheski chovek triabva da uskorjava vatreshnata energija. vsichko materialno i ne materialno sashtestvuva blagodarenie na silite . samite sili sa materialni i ne materialni , ne materialna sila stava materialna pri uskorenie.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -