неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПренаталният опит слага отпечатък на целия съзнателен живот

Пренаталният опит слага отпечатък на целия съзнателен живот

Резките емоционални сривове, на които е подложена всяка бременна жена, са опасни за самата нея и особено за плода. Според пловдивския психотерапевт и клиничен психолог Мариета Игаренска, когато бъдещата майка изпитва стрес, нейният организъм произвежда голямо количество от хормона кортизол. Той повишава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта.

Стресът по време на бременността е опасен по няколко причини, казва специалистката. Така хроничен стрес, изпитван в продължение на няколко седмици, намалява растежа на плода и развитието на клетките в организма му, увеличава риска от аборт или преждевременно раждане.

Високите нива на хормона на стреса кортизол са риск

Повишеното ниво на кортизол може да увреди мозъка на все още нероденото дете и/или да предизвика проблеми в бъдещото възпитание.

Дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност зависи отчасти от посланията, които то получава, още докато е в матката. Главният източник на тези формиращи послания е майката на детето.

Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Стотици проучвания са документирали, че неродените бебета ритат, когато се чувстват неудобно, когато са изплашени, разтревожени или объркани, посочва Игаренска.

Така в гените се кодира основата на бъдещата личност. Деветте месеца на бременност представляват не просто физиологичен процес, а отговорност за целия последващ живот на бъдещия човек. По време на общуването с детето до неговото раждане то получава ласки, топлина и грижата на бъдещите си родители.

Докато чака детето си,

жената е духовният учител на своята рожба

Утробата й е неговият първи свят, входа към земния живот. Емоционалната стабилизация, баланс и хармония на бременната жена е изключително важна. Установено е, че по време на занимяния с танцуване, пеене, рисуване започва самото общуването с детето.

Ако желаете да заложите талант, воля, интелект, вътрешна хармония и решителност у детето си, е нужно да положите известна работа по собствения си психоемоционален живот, съветва Игаренска.

Свързани теми: Съдосвиващите капки табу за бременните, увреждат плода

Добавки с желязо увеличават теглото на плода, но не пазят от ранно раждане

Зрелищно раждане – извадиха бебе с околоплодните води

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -