четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТова усложнение от коронавируса смая лекарите в ИСУЛ

Това усложнение от коронавируса смая лекарите в ИСУЛ

Опасно усложнение, вследствие на прекаран коронавирус, са установили специалисти от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, така и на артериалните съдове, поясняват д-р Иван Терзиев, патолог (на основната снимка горе), и  д-р Димитър Пейчинов, хирург. Коварното е, че за усложнението се разбира около половин година след боледуването. То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата. Става въпрос за мъже (съответно на 78, 63 и 66 г.), които са били с COVID-19 от 5 до 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Първи случай – перитонит на дебело черво

Първият пациент, на 78 г. , постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания, той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

„Още по време на операцията ми направи  впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ (на снимката вляво).

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Втори случай – спешно премахване на далака

Вторият пациент, на 63 г. (придружаващи заболявания захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония) e докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и увредено общо състояние. Направени са инструментални и кръвни изследвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на  спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Кога и как COVID-19 води до образуване на тромби?

Трети случай – остро кървене в стомаха

Третият пациент, на 66 г. е с придружаващи заболявания диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след извършена полипектомия (отстраняване на полипи) . По време на операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка:  лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Заключението на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от изпратените при него материали от пациентите е категорично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.

Лечението на разширени вени е възможно, дори при язви на кожата

Странните аномалии провокират д-р Терзиев и д-р Пейчинов да прегледат още веднъж медицинската документация на тримата пациенти. Оказва се, че освен, че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците е, че и тримата не са били ваксинирани.

Внимавайте с приема на аспирин, може да причини вътрешно кървене

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30 % от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов. Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични заболявания, е, на първо място, да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания.

Лечението на разширени вени е възможно, дори при язви на кожата

Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на салицилати (аспирин), защото само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва, в следствие на дълга употреба на тези медикаменти. Предстои д-р Терзиев и д-р Пейчинов да публикуват данните от наблюденията си в специализирано медицинско списание.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -