вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРазгадаха движещата сила за рака на простатата

Разгадаха движещата сила за рака на простатата

Учени от университета в Йорк откриха кое точно провокира появата на рака на простатата, съобщи „Сайънс дейли“. Изводите им хвърлят светлина върху възможните причини за рака на простатата. Учените установиха, че в тумора има стволови клетки, в които ДНК е пренаредена по начин, който провокира разрастването на злокачественото обазувание. Откритието отваря възможности за разработване на лекарства, чиято мишена ще бъдат тези стволови клетки. 

Така терапиите ще бъдат по-ефикасни, тъй като ще са съобразени с главната причина за заболяването.

През 2005 г. проф. Норман Мейтланд от катедрата по биология в университета за пръв път изолира стволови клетки, които командват развитието на раково образувание на простатата. Докато другите ракови клетки могат да бъдат унищожени посредством сегашните терапии, стволовите клетки избягват техния ефект и това води до рецидиви на болестта. Екипът на проф. Мейтланд оттогава изследва молекулярните свойства, които позволяват на тези клетки да се разпространяват, да оцелеят и да са резистентни към агресивните терапии като радио- и химиотерапия.

„Откритието бележи фундаментална промяна в разбиранията ни за това как започват да се сформират тези ракови образувания, заяви ученият. При левкемия ДНК е рекомбинирана в рамките на събитие, известно като хромозомна транслокация и свързано с протеин мутант, който играе роля за развитието на рака. Макар да са наблюдавани и преди при ракови образувания, досега подобни рекомбинации не бяха разглеждани като функция на стволови клетки. Резултатите от изследването ни промениха това виждане.“ Екипът на проф. Мейтланд открил тези генетични промени в стволови клетки, свързани с развитие на рак на простатата. Учените заключили, че промените се дължат на специфичния ген ЕRG в клетките, който неуместно е бил активиран.

Източник: Science Daily

Свързани теми: 

Откриха нови 74 гени, свързани с рака 

Химикал в кредитните карти е риск за здравето

Газираните напитки са риск за простатата

Нощната смяна „награждава” мъжете с рак на простатата

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Кога се налага операция на уголемена простата

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -