четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНощната смяна „награждава” мъжете с рак на простатата

Нощната смяна „награждава” мъжете с рак на простатата

Мъжете, които работят през нощта, получават диагноза рак на простатата три пъти по-често от тези, които се трудят през деня. Това съобщава британският в. „Телеграф“, като се позовава на проучване в университета на Квебек. При нощните работници е повишен рискът от още три вида тумори – на бъбреците, пикочния мехур и белите дробове. Предишни изследвания са доказвали връзката между тези смени при жените и рака на гърдата.

Работата по малките часове потиска нормалното отделяне на хормона мелатонин, който се отделя в мозъка и регулира режима на бодърстване и сън. Ако човек принудително променя режима си в продължение на 10 г., започват сериозни проблеми със здравето, предупреждават учени. Това се доказва от картоните на 3137 мъже с диагнозата рак.

Учените проследили и 500 здрави мъже като контролна група. Оказало се, че в първата група имало много хора, работещи през нощта. Статистически погледнато нощните смени увеличавали три пъти риска от рак на простатата и два пъти от рак на бъбреците. С 76% нараствала опасността от тумор на белите дробове и с 70% – на пикочния мехур.

Свързани теми: Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Откриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А

Откриха папилома вируси в тумори на простатата

Кога се налага операция на уголемена простата

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -