Откриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А

PRINT

Учените откриха връзка между рака на простатата и ниските нива на витамин А в организма. Те се надяват да разберат по-добре как витаминът влияе върху туморните клетки и така да прокарат пътя към нови медикаменти. Ретиноловата киселина, която е негов дериват, води до промени в раковото образувание и го прави податливо на химиотерапия, установи екипът от университета на Йорк, воден от проф. Норман Мейтланд. Сега учените се опитват да разберат какво точно се случва на клетъчно ниво.

Ако в организма си имате малко витамин А, раковите клетки е по-вероятно да оцелеят и размножават, казва проф. Мейтланд. По-големи количества от него обаче им действали смъртоносно. Витамин А се съдържа най-много в черния дроб, кашкавала, яйцата, мазната риба като скумрия и сьомга, в прясното и кисело мляко.

При 41 000 мъже във Великобритания всяка година се открива рак на простатата и въпреки че мнозинството успява да се пребори и да живее още години след това, около една четвърт умират. Според проф. Майтланд с някои терапии в началото се е злоупотребявало при лечението на рака, но в по-ниски дози те биха могли наистина да помогнат.

Според учените засега няма сведения, че редовната консумация на храни с витамин А гарантирано пази от рака на простатата, но затова пък са сигурни, че при вече болни мъже подходящата диета ги прави по-възприемчиви към лечението и се постигат по-добри резултати.

СНИМКА: SXC

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Откриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *