петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОтрова от паяк замества виаграта

Отрова от паяк замества виаграта

Токсин, получен от отровата на бразилския странстващ паяк, може да замени съвременните лекарства срещу еректилна дисфункция, съобщава Journal of Sexual Medicine. Тестван при гризачи той вече бележи сериозен успех. Ухапването на паяка Phoneutria nigriventer е доста болезнено, а ако пострадалият е мъж, се наблюдавал като страничен ефект приапизъм – продължителна, болезнена ерекция, която не е свързана със сексуална възбуда.

Именно това наблюдение подтикнало учените да изучат по-детайлно свойсвата на токсина PnTx2-6 като средство, което влияе на половата система.

Първите експерименти сочат, че токсинът подобрява качеството на ерекцията при гризачи с диабет и хипертония. Виаграта и други подобни средства работят, като блокират ензима PDE5. За да се появи ерекция, организмът отделя азотен окис, който разхлабва гладката мускулатура на артериите на половия член и позволява на съдовете да се разширят. Сигналната молекула cGMP пък държи мускулатурата в разхлабено състояние. PDE5 снижава концентрацията на cGMP, а това значи, че ерекцията няма да продължава вечно. При излишък на PDE5 пък ерекция не се получава изобщо. Блокирайки ензима, инхибиторите на PDE5 решават проблема за дълго. Освен това при около 30% от хората обаче не настъпва ефект.

Токсинът действа по друг начин – той сам провокира освобождаването на азотни окиси, които директно разхлабват мускулатурата. Учените още не знаят как точно ще въздейства върху целия човешки организъм токсинът. Той има и синтетична версия, но трябва да бъдат проверени и възможните странични ефекти.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -