понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А

Откриха връзка между рака на простатата и липса на витамин А

Учените откриха връзка между рака на простатата и ниските нива на витамин А в организма. Те се надяват да разберат по-добре как витаминът влияе върху туморните клетки и така да прокарат пътя към нови медикаменти. Ретиноловата киселина, която е негов дериват, води до промени в раковото образувание и го прави податливо на химиотерапия, установи екипът от университета на Йорк, воден от проф. Норман Мейтланд. Сега учените се опитват да разберат какво точно се случва на клетъчно ниво.

Ако в организма си имате малко витамин А, раковите клетки е по-вероятно да оцелеят и размножават, казва проф. Мейтланд. По-големи количества от него обаче им действали смъртоносно. Витамин А се съдържа най-много в черния дроб, кашкавала, яйцата, мазната риба като скумрия и сьомга, в прясното и кисело мляко.

При 41 000 мъже във Великобритания всяка година се открива рак на простатата и въпреки че мнозинството успява да се пребори и да живее още години след това, около една четвърт умират. Според проф. Майтланд с някои терапии в началото се е злоупотребявало при лечението на рака, но в по-ниски дози те биха могли наистина да помогнат.

Според учените засега няма сведения, че редовната консумация на храни с витамин А гарантирано пази от рака на простатата, но затова пък са сигурни, че при вече болни мъже подходящата диета ги прави по-възприемчиви към лечението и се постигат по-добри резултати.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -