сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХимикал в кредитните карти е риск за здравето

Химикал в кредитните карти е риск за здравето

Синтетични химикали, които често се срещат в предметите за всекидневна употреба, могат да предизвикат сериозни негативни последици за човешкото здраве, се казва в доклад на Световната здравна организация. Оттам настояват за забрана на веществата, смущаващи ендокринната система, които се слагат в играчки, ПВЦ настилки и дори в кредитните карти.

В проучването на СЗО се казва, че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-точно връзката им със заболявания като рака на гърдата, простатата и на щитовидната жлеза, хиперактивност при децата и дори аутизъм. Това е най-всеобхватният доклад на СЗО по темата, тъй като се разглеждат няколко често използвани химични вещества и натрупаните доказателства за връзка с определени заболявания.

Той идва след 2 г. на проучвания и заключава, че има „основателни причини за подозрение“, че фталатите, които се срещат често в пестицидите, бисфенол А и други пластификатори има връзка с увеличените случаи на безплодие при жените и левкемията при децата. Бисфенолът, който се влага в пластмасовите чашки и слънчевите очила, влиза в реакция с хормоните у човека.

Проучвания с животни дават силни доказателства, че веществата вредят на хормоните на щитовидната жлеза, като намаляват интелигентността, хиперактивност и дори аутизъм. Възможно е още да водят до диабет тип две или сърдечносъдови заболявания. При рака на простатата има „съществени доказателства“ за връзка с пестицидите, твърди международен екип от учени.

Предишният доклад на СЗО преди 10 г. само намекваше за подобни зависимости, но сега тонът е по-категоричен. От организацията ще възложат на учени да проучат допълнително доказателствата за вредата от определени химикали. Само така рисковете ще бъдат намалени. Миналата година Европейската агенция по околната среда издаде предупреждение, че вещества в козметиката и някои лекарства може да са опасни за хората.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -