събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПилешките бутчета пазят от инфаркт

Пилешките бутчета пазят от инфаркт

Мазнината в пилешките бутчета, която ужасява диетолозите, изглежда вече е реабилитирана. Учени от центъра Лангон към университета в Ню Йорк откриха в тях вещество, което пази съдовете от атеросклероза. Традиционно бутчетата са заклеймявани от експертите по хранене заради съдържащия се лош холестерол и липопротеини с ниска плътност, които се отлагат в артериите и ги запушват. В резултат възниква риск от инфаркт на миокарда.

В бутчетата се съдържа ценна аминокиселина – таурин

Сега обаче американските учени разкриха, че в пилешките бутчета се съдържа ценната аминокиселина таурин. Веществото е важно за обмена на калий, калций, магнезий и натрий в човешкия организъм. В медицината таурин се използва за лечение на атеросклероза, заболявания на сърцето, отоци, хипертония и хипогликемия.

Веществото е особено ценно за мозъка, където се явява като важен невромедиатор. Често го прилагат за терапия при епилепсия, повишено безпокойство и възбуда, гърчове и хиперактивност. Биологически активните добавки, съдържащи таурин, за полезни за деца, които страдат от мускулна дистрофия и синдром на даун. При захарен диабет, астма, варикозни вени и нарушени функции на зрението тауринът също помага.

Учените от центъра „Лангон“ проучили историята за заболеваемостта и здравното състояние на над 14 000 жителки на Ню Йорк между 34 и 65 г. При 225 души била открита исхемична болест на сърцето. Показателите от кръвните им изследвания били сравнени с тези на здравите жени. Установили закономерност – рискът от усложнение на исхемичната болест намалявал с 60% при жените с повече лош холестерол, ако и нивото на таурина в кръвта им било високо.

Свързани теми: Какво да ядем срещу високо кръвно?

Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

Все повече мъже под 50 г. с инфаркт

Диетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -