Половината смъртни случаи на мъже под 75 г. са от сърце

PRINT
  • Отбелязвме Деня на сърцето на 29 септември с хепънинг в центъра на София
  • Лошата храна, пушенето и обездвижването основни рискови фактори за инфаркт
  • Над 50 000 инсулта и 15 000 инфаркта всяка година у нас

Жените и децата са не по-малко застрашени от болести на сърцето, въъпреки че традиционно се смята, че от тях страдат предимно мъжете. Това заяви по повод Световния ден на сърцето, който се чества на 29 септември, доц. Иво Петров, председател на Дружество на кардиолозите в България. Искаме хората да бъдат по-добре информирани за рисковете, добяви той. На пресконференцията за официалното честване присъстваха и представители на партньорите на Световния ден на сърцето – д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК и Мария Стефанова, директор Дирекция „Ученически и студентски спорт“ към Министерство на младежта и спорта (на снимката отляво надясно).

В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания (ССЗ) Над 60% от общата смъртност в България през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчно-съдови болести. В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7 535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13 – 15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.

В България ССЗ са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години, ССЗ причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените.

Доц. Иво Петров отново повдигна въпроса за поставяне на дефибрилатори на оживени обществени места, като училища, различните гари, метро. Те могат да бъдат използвани в случай, че има пострадал с внезапна сърдечна смърт и да му се окаже животоспасяваща помощ до идването на специализиран екип, обясни доц. Петров. Такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни. От ДКБ и БЧК разкриха, че ще си партнират за законодателни промени в тази посока, тъй като в момента единствено лекар има право да прави дефибрилация. „Необходимо е да се увеличи броят на служебните лица, които са обучени и на които е разрешено да работят с дефибрилатора – като пожарникари, полицаи, медицински сестри, фелдшери и др.“, категоричен е доц. Петров.

Жени и деца

Както се вижда от статистиката, мит е, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените, включително в Европейския регион – всеки трети смъртен случай на жена (или над 8.6 млн. жени годишно в света) се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.
Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.

Профилактика на ранна смърт от сърце

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.
В последните години консумацията на плодове и зеленчуци е нараснала като цяло в Европа, докато консумацията на мазнини остава стабилна. А нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.
Затлъстяването при деца и възрастни в Европа остава на високи нива, въпреки наличието на значителни вариации измежду страните. Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Наднормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни. През последните 10 г. заболеваемостта от диабет в много европейски страни се е покачила с повече от 50%.

Тръгни по пътя на здравото сърце

Tази година кампанията за Световния ден на сърцето ще премине под мотото „Тръгни по пътя на здравото сърце“. За популяризиране на каузата, ДКБ стартира кампанията „Лице на здравото сърце“. В инициативата до момента се включиха десетки хора от различна възраст и от цялата страна. Те се снимаха с карта, на която има изобразен маршут във формата на сърце (Пътят на здравото сърце), за да популяризират събитието на 29 септември в София от 10.00 до 12.00 ч. Началната точка от Пътят на здравото сърце ще е пункт в Градската градина (в близост до Мавзолея), на който хората ще получават карта. По маршрута във формата на сърце ще бъдат разположени други 3 пункта, на които участниците ще получават печати, за да удостоверят накрая, че са изминали Пътят на здравото сърце. След като съберат всички 4 печата, участниците ще получават специални сувенири за каузата на Световния ден на сърцето и грамота от Дружеството на кардиолозите в България за посланик на здравото сърце.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Половината смъртни случаи на мъже под 75 г. са от сърце беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *