четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха: Ракът на гърдата атакува по време на менструация!

Откриха: Ракът на гърдата атакува по време на менструация!

Имунните клетки, които трябва да защитават организма от заболявания, понякога сами може да станат причина за повишаване на риска от рак на гърдата, съобщи ABC News. Това се случва в периода на менструация, когато макрофагите – имунните клетки в гърдите, променят своето поведение.

Феноменът е анализиран при лабораторни мишки в университета на Аделаида. В момента на месечния цикъл имунитетът на женския организъм е отслабен, което позволява на раковите клетки да избегнат унищожаването им от макрофагите и да се скрият от тях. Имунната система на жената не може да работи пълноценно в дните на менструация, заяви доц. Уенди Ингман от научния екип.

Точно тогава макрофагите не помагат на организма, а способстват рака да остане неоткрит от „стражите“ в организма. След като това слабо място вече е идентифицирано, учените обещават да търсят методика за решаване на проблема или как да затворят този временен пробив в имунитета. Следващата фаза на изследването ще бъде осъществена с имунни клетки на реални жени.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -