четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗадължиха касата да дава лечение на болни с множествена склероза, дискриминирала ги

Задължиха касата да дава лечение на болни с множествена склероза, дискриминирала ги

Здравната каса дискриминира българите, болни от множествена склероза. Това става ясно от решение на столичния административен съд, който потвърди решение на комисията по дискриминация. Жалбата е по повод ограничението, което НЗОК въведе през 2010 г. Около 1200 души у нас се нуждаят от скъпо лечение с интерферони. То се дава, само ако пациентът е с намалена работоспособност от ТЕЛК под 65%. Терапията обаче излиза над 1800 лв. на месец и хората не могат да си я позволят със собствени средства.

Десислава Раянова, която живее с коварната диагноза, подава жалба до комисията по дискриминация още през януари 2010 г. С решение №107 от 2011 г. оттам съобщават, че касата наистина дискриминира хората с множествена склероза и я глобява с 250 лв. Препоръката е повече да не се допускат дискриминиращи критерии, още повече че никъде в ЕС няма подобна практика. От НЗОК обаче подават жалба в съда. Въпреки решението на комисията касата продължавала да прилага ограничението при отпускане на лекарства. Болните с над 65% нетрудоспособност трябвало да минават през втора комисия, правят се много допълнителни изследвания и едва тогава може да се вземе решение в тяхна полза.

На 6 февруари 2012 г. административният съд отхвърля жалбата на касата и оставя в сила решението на комисията. Потвърждава и глобата от 250 лв., която е толкова малка само защото НЗОК борави с публични средства. Решението на съда означава, че повече касата не може да прилага дискриминационен подход при отпускането на медикаменти на хората по никакъв признак, коментира Раянова. Тя пояснява, че подобен дискриминационен подход не се прилага за първи път.  Първоначално бил въведен критерий, че хората над 50 г. нямат право на лечение с интерферони. После имаше дълги списъци на чакащи по 300-400 души, след това давали хапчета само за 2 г.

Около 5000 души са получил диагнозата множествена склероза. Повечето са в трудоспособна възраст и крият за болестта си, за да не загубят работа. Друга тяхна кауза, за която още не са постигнали успех, е болестта да влезе в списъка на защитените от уволнение.

Свързана тема: Извадиха огромен далак през 3 см дупчица

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -