вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖена в мозъчна смърт спаси с органите си двама тежко болни

Жена в мозъчна смърт спаси с органите си двама тежко болни

Жена на 57 години от Провадия, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на исхемичен мозъчен инсулт, даде шанс за живот на двама пациенти. Те получиха за трансплантация бъбрек и черен дроб.

Първият е мъж с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ „Александровска“. Той е на 31 години от гр. Монтана и все още не провежда хемодиализно лечение. Избран е, защото показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. Другият бъбрек не е трансплантиран, поради установени съдови промени. В момента реципиентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Вторият пациент, спасен с дарените органи, е 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване. Трансплантацията на черен дроб бе извършена от специалисти на Военномедицинската академия (ВМА).  Екипът е ръководен от доц. Васил Михайлов.

операция на черен дробЗа последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на усилията на специалистите и приемствеността, Академията създава силна школа в областта на трансплантологията, която дава шанс за втори живот на много тежкоболни пациенти. Поредната чернодробна трансплантация бе извършена именно от учениците на професор Никола Владов, които в операционната зала разчитаха и на моралната подкрепа на началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който има богат опит в трансплантациите на черен дроб.
В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доц- Васил Михайлов.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Лекарите и близките на трансплантираните пациенти са признателни и на екипите на Военновъздушните сили и на колегите от УМБАЛ „Света Марина“-Варна за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите. ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. Освен технологично обновени, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес вече участват две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -